Zoeken

Roofs 2023-05-52 Maatwerk van de daklichtenspecialist

Special Daglicht

Na jaren realiseren van daklichten in de agrarische sector, maakt het bedrijf van Sander Brouwer, Brouwer Lichtstraten, de overstap naar utiliteitsbouw. Bij de specialisten uit Genemuiden kunt u terecht voor renovatie en nieuwbouw. De lichtstraten verhogen de isolatiewaarde, zorgen voor een egale lichtinval en zijn precies op maat te maken dankzij de eigen productielijn.

Er is nog veel werk in de agrarische sector voor Brouwer Lichtstraten. Het bedrijf heeft jarenlange ervaring in het verbeteren van de lichtinval en ventilatie van stallen. Met enkele vuistregels zorgen de tekenaars van zijn bedrijf voor een precies op de functie afgestemde daklichtvoorziening. “Met gegevens over de breedte van de stal, de hellingshoek van het dak, de indeling en de hoeveelheid dieren, kunnen wij een passende oplossing tekenen, produceren en monteren”, zegt Sander Brouwer, directeur van Brouwer Lichtstraten.

Brouwer startte met ruim 20 jaar ervaring zijn bedrijf. “Er waren vooral veel standaard oplossingen voor daklichten en lichtstraten. Eén of twee vierkante meter. Ik dacht: als ik het slim aanpak, kan ik met minimaal restafval ook maatwerk leveren. Waarom niet 1 meter 25 of een andere afwijkende maat? En dat bleek een succes. Het bedrijf produceert in eigen beheer lichtstraten op maat. Vlakke of gebogen lichtstraten, licht- en ventilatienokken, en het zorgt voor de renovatie van lichtstraten. Met een slim profiel en prefabricage, kunnen de montageploegen snel werken. Het is ‘click and play’ voor de monteurs die in drie ploegen dagelijks onderweg zijn.

Talloze daken van stallen zijn door zijn bedrijf voorzien van daklichtoplossingen. Vaak daklichten in de nok van het gebouw, uitgevoerd met transparant polycarbonaat kanaalplaat in een eigen ontwikkeld aluminium frame. “We doen veel renovaties. Als een stal voorzien wordt van een nieuw dak in de vorm van een sandwichpaneel, zorgen wij vaak voor het noklicht en ventilatie. Ons bedrijf is praktisch ingericht en kan snel handelen. We hebben een grote voorraad waarmee we de kleine tot de grote opdrachten gemakkelijk aankunnen.”

Utiliteitsbouw

Diezelfde vaardigheden en praktische oplossingen biedt Brouwer in toenemende mate aan de utiliteitsbouw. “Een oud bedrijfspand in Amsterdam had dakramen met veiligheidsglas. Er waren beschadigingen, het lekte en diverse glazen vertoonden barsten. In de winter hadden ze hoge stookkosten. In overleg konden we met een dikke laag van 32 mm pollycarbonaat met zonwerende eigenschappen een precies passende oplossing bieden.” De vraag naar dit soort oplossingen groeit, constateert Brouwer. “Veel bedrijfspanden hebben verouderde daklichten. Ze zijn door de jaren heen vergeeld en beschadigd. De lichtopbrengst binnen is slecht en de isolatiewaarde minimaal. Een ingrijpende renovatie is kostbaar. Dan is het kiezen voor onze daklichtoplossingen een goed alternatief.”

Advies en meedenken

“Gebruikers die de oude uitstraling van de vensters niet willen verliezen, bieden we een oplossing door het oude glas te vervangen door polycarbonaat. Daarboven kunnen we een water- en winddicht daglicht plaatsen in een nieuw profiel, dat de komende jaren voldoende comfort biedt. Het renoveren van lichtstraten scheelt aanzienlijk in de kosten ten opzichte van een nieuwe, lichtdoorlatende dakconstructie.”

Brouwer Lichtstraten geeft uitgebreid advies en neemt de hele klus ter hand. “Van de ontwerptekening tot en met de uitvoering en de veiligheidsvoorzieningen en het onderhoud. We doen een inspectie op locatie of we vragen om een eenvoudig vragenformulier in te vullen waarop wij ons advies en onze offerte kunnen baseren. Met korte communicatielijnen staan we altijd klaar voor de klant.”

“Een klant in een productiehal met overdruk zag er tegen op om de daklichten te laten vernieuwen, omdat daarmee de hele productie stil zou komen te liggen. In overleg hebben wij ervoor gezorgd dat we de klus op een vrijdag en zaterdag uitvoerden, zodat maandag weer gewoon gestart kon worden.” Zo biedt Brouwer met zijn bedrijf een passende oplossing voor elke situatie.