Zoeken

Roofs 2023-05-54 Meer lumen, ampères, euro’s en vierkante meters

Special Daglicht

Een dakkapel met een raamzijde in een hoek en zonnepanelen op het dak. Het klinkt simpel en dat is het ook. “We hebben dit product, de SOLARkapel, een jaar of drie terug ontwikkeld, vorig jaar hebben we doorgepakt met het uitrollen en begin dit jaar kregen we ook goed nieuws van de Belastingdienst dat we het solargedeelte fiscaal voor­delig mogen aanbieden”, vertelt Haico Krijnen, eigenaar van LUXboX BV. Nog meer voordelen voor de klant dus.”

“We hebben november vorig jaar de SOLARkapel aan de Belastingdienst voorgelegd, het is immers een energiebesparend product. In januari kregen we het nieuws dat de zonnepanelen en de aansluiting ervan onder het nul procent btw-tarief mogen vallen. Dat scheelt voor de klant per paneel al snel € 250”, aldus een tevreden Krijnen. “We hebben ook gelijk een aparte website opgetuigd, daarvoor is dit product bijzonder genoeg.”

Elektrotechniek

SOLARkapel is een dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen op het dak, die leverbaar is in vier uitvoeringen: de SOLARkapel Duo, de Triple, Kwartet en Five, wat telkens een aanduiding is van het aantal zonnepanelen. Het betreft Q.Peak panelen van Qcells in combinatie met Enphase micro-omvormers. “De eerste versie had panelen van 380 Wattpiek, de nieuwe kapellen bouwen we met elk een vermogen van 405 Wattpiek. Voor de Duo betekent dat al een verwachte opbrengst van 680 kilowattuur per jaar”, rekent Krijnen voor. “Het is bovendien een elektrotechnisch plug-and-play-product: De kapel wordt op het dak geplaatst en de installateur sluit de kapel eenvoudig aan op de huisinstallatie. De micro-omvormers zitten al verwerkt in de dakkapel zodat er direct op de meterkast kan worden aangesloten.”

Maatvoering

De schuine raamzijde heeft zo zijn eigen voordelen. Krijnen: “We hebben deze dakkapel ontwikkeld in een driehoek die valt binnen de 60 cm vergunningsvrije zone voor dakramen. In de meeste gevallen mag je deze kapellen dus vergunningsvrij plaatsen. De maatvoering is echter zodanig dat je evenveel beloop­bare binnenruimte creëert als met een traditionele dakkapel. Bovendien geeft de schuine ligging van de ramen juist een heel ruimtelijk effect en levert deze meer inval van daglicht op. We schatten dat er tot drie keer meer daglicht op een zolder komt dankzij de schuine ligging van de ramen. Daarmee bespaart de bewoner weer op kunstlicht.”

Tuimelramen

De kapellen hebben een Rc-waarde van Rc 6,3, zijn binnen volledig wit afgewerkt en volledig onder KOMO certificering gebouwd. De vensters in alle uitvoeringen zijn tuimelramen van elk 94 x 118 cm groot. De vorm van de SOLARkapel is een vaste driehoek, waardoor de dakkapel te plaatsen is op een dakhelling tussen 30° en 62°. Het solarpaneel is daardoor altijd op een gunstige hellingshoek gesitueerd. De Solarpanelen zijn All-Black en de buitenzijde is uitgevoerd in onderhoudsvrij HPS Colorcoat zetwerk kleur zwart RAL 9005 met FAKRO ramen; Velux is als optie ook mogelijk.