Roofs 2023-05-60 Nieuwslijn Daglicht Special
Alles downloaden
Velux brengt haar downloadcentrum onder de aandacht. Een centrale hub die alle informatie biedt voor bouwprojecten. In de download center zoekt u overzichtelijk in de categorieën als documenten over dakconstructies, brochures, CAD/BIM, e-books, producten, tenderteksten, handleidingen, garanties en meer. Zie: commercial.velux.nl/downloadcenter
Gratis hulpmiddel bij bepalen nieuwe daglichtfactor in het ontwerp
Per 1 januari 2024 komt er een nieuwe eis voor de daglichtfactor. Het is nu al handig om bij een schetsontwerp vooruit te kijken naar die nieuwe norm. Tjiko de Gooijer, student bij Hogeschool Rotterdam, deed hiernaar een afstudeer onderzoek bij ingenieursbureau DGMR. Geen complexe daglichtsimulatie, maar rekenen op basis van vastgestelde variabelen met een parametrisch model. Voor architecten zou het ideaal zijn, maar is het ook betrouwbaar? Met de nieuwe daglichtfactor volgens NEN-EN 17037 ontstaat een betere methode om de kwaliteit voor daglicht te beoordelen. De nieuwe norm is duidelijk anders dan de huidige norm. Daarom is het verstandig om bij woningbouw al in een vroeg stadium het ontwerp te toetsen. Met een beperkte input is het mogelijk om snel een berekening te maken. Tjiko onderzocht dit door een parametrisch model te ontwikkelen in samenwerking met diverse DGMR-collega’s.
Dit model zorgt ervoor dat verschillende ontwerpscenario’s eenvoudig met elkaar vergeleken kunnen worden. Ontwerpers kunnen in DesignExplorer interactief ‘spelen’ met de verschillende parameters in de vorm van schuifjes. Meer info en de link naar deze gratis tool is te vinden in de whitepaper ‘Adviestool voor een nieuwe daglichtnorm’ die gratis is te downloaden via dgmr.nl
Fakro kiest voor de Z Wave voor slimme daglichtoplossing
FAKRO levert daglichtoplossingen zoals dakramen, platdakramen en lichtkoepels. Door de bediening van de ramen aan te sluiten op het Internet of Things (IoT) ontstaat een slimme daglichtoplossing. De elektrische dakramen, platdakramen en zonweringen zijn voorzien van het Z-Wave communicatieprotocol. Dit betekent dat de producten elektrisch te bedienen zijn via afstandsbediening, smartphone of tablet, maar óók dat het product in staat is om samen te werken met andere apparaten in het gebouw. Hierdoor kan het dakraam bijvoorbeeld helpen bij het afvoeren van schadelijke stoffen in huis.
De keuze voor Z-Wave is gemaakt omdat het een groot draagvlak heeft. Veel grote leveranciers werken met het protocol. Het heeft een laag energieverbruiken is toekomstbestendig. Het communiceert met een versleuteld communicatieprotocol en kan gebruikt worden voor het monitoren van gebouwen. Ten slotte is Z-Wave schaalbaar en geschikt voor nieuwbouw-
en renovatieprojecten.
Daglicht ver naar binnen
Rijksmonument het Stationspostgebouw, gelegen naast station Hollands Spoor in Den Haag, is in opdracht van LIFE, SENS real estate en PostNL door KCAP en Kraaijvanger Architects getransformeerd tot een duurzame en sociale werkomgeving van de 21e eeuw, met respect voor de oorspronkelijke architectuur. Het gebouw vormt opnieuw een thuisbasis voor PostNL, niet langer als sorteercentrum maar nu als hoofdkantoor. De daglichttoetreding is aanzienlijk vergroot, door het aanpassen van de gevel en het aanbrengen van vides. Vanwege de monumentenstatus was het echter niet mogelijk om grote bouwkundige aanpassingen te doen. Extra uitdaging daarbij was om het gebouw zo te renoveren dat de monumentale sfeer werd hersteld.
BREEAM daglicht en glazen daken
Kingspan koppelt het voordeel van daglicht en glazen daken aan de duurzaamheidsnorm BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) voor de gebouwde omgeving. Deze norm gaat verder dan de wettelijke verplichting. Kingspan Light + Air ondersteunt ontwikkelaars om te voldoen aan de vereisten voor daglicht en het binnenklimaat. Om de BREEAM-score te bepalen worden credits gebruikt. Bij het ontwerpen van daglicht zijn onder andere: HEA 01 - Visueel comfort, HEA 04 – Thermisch Comfort en ENE 01 – Vermindering van energiegebruik en koolstofemissies van invloed. Inmiddels leverde Kingspan Light + Air bij een aantal projecten die voldoen aan het BREEAM-keurmerk, glazen daken, daglichtoplossingen en natuurlijke ventilatie. Een overzicht van projecten is onlangs bijgewerkt tot april 2023. Hieronder vind u onder meer The Edge West Basisweg Amsterdam (Outstanding), Maria Montessorigebouw Nijmegen (BREEAM Excelent) en DC5 Tilburg (Very Good). Via breeam.nl is meer informatie over de projecten te vinden.
Een drijvend dak waar het licht doorheen mag spelen
Vanaf zondag 14 mei is in de vijvers van het Nieuwe Instituut de drijvende installatie Waterstad Rotterdam By Kunlé Adeyemi te bezoeken. In een drijvend paviljoen en op een aantal pontons vinden tot en met 22 oktober verschillende activiteiten plaats. Het is voor het eerst dat het drijvende werk van de Nigeriaans-Nederlandse architect in ons land te zien is. Zijn bureau NLÉ doet al tien jaar onderzoek naar de relatie tussen water en steden. Hij ontwikkelde een drijvend, circulair bouwsysteem om te ontsnappen aan de stijgende waterspiegel. Meer infotmatie: nieuweinstituut.nl.
Nieuwe materialen en technieken
Nieuwe materialen voor de architectuur waren te zien op Material Experience begin maart. Diverse translucente kunststoffen komen onder de aandacht van ontwerpers en architecten. Voor wie het gemist heeft: meer materialen en bijzondere ontwerpoplossingen zijn te zien op de Dutch Design Week, dit jaar van 21-29 oktober in Eindhoven. De data voor de volgende Material Experience zijn 6 tot en met 8 maart 2024. Maar dichter bij is er 11 en 12 mei de samenwerking tussen Material Experience en Architect@Work in Kortrijk België. In Kortrijk is het thema Super Skin, dat het gebruik van hoogwaardige, innovatieve en duurzame materialen, systemen en processen en alle mogelijke nieuwe technologieën omvat.