Zoeken

Roofs 2023-07-104 Innovatie door samenwerking

product

In de fabriek van daktoebehorenspecialist Anjo in Beverwijk vindt de productie plaats van de kabeldoorvoeren, hemelwaterafvoeren, maar ook de nieuwe prefab plakplaten en warmtepompbehuizing ‘Delta-Discovery Air’ van Burgerhout uit Assen. Zowel Burgerhout als Anjo zijn de merken die gevoerd worden door M&G Group. De innovatieve partners werken dan ook nauw samen aan nieuwe ontwikkelingen en producten. Anjo bedrijfsleider Wilko de Bruin en accountmanager Felix Fonville vertellen er enthousiast over.

Wilko de Bruin: “Binnen M&G Group wordt nauw samengewerkt, zo maken we bij Anjo de Delta-Discovery Air van Burgerhout. Deze omkasting biedt ruimte aan de onderhoudsmonteur die daarmee voor onderhoud niet meer het dak op hoeft.” ”De behuizing is voorzien van tal van innovatieve oplos­singen, zoals het gepatenteerde WindShield. Deze elimineert de nadelige effecten van wind op de COP waarde van de warmtepomp,” voegt Felix Fonville toe. “Dat is uitvoerig getest in de windtunnel van ons labora­torium, al onze producten worden door onszelf getest in onze eigen professionele laboratoria.”

Kabeldoorvoer

“De windtunnel gebruikten we ook voor het testen van onze kabeldoorvoer”, zegt Fonville. Hij toont het 3D geprinte proto­type van de kunststof kabeldoorvoerkap. “Deze kap sluit met een klikverbinding. In de windtunnel konden we testen of hij niet open gaat of gaat klapperen bij windkracht 10. In Assen beschikken we over een complete ontwikkel- en onderzoekafdeling met naast de windtunnel bijvoorbeeld ook een klimaatkamer. Zo optimaliseren we al onze producten vóór ze op de markt komen.”

De nieuwe, dubbelwandige geïsoleerde dakdoorvoer voor kabels beantwoordt een vraag vanuit de markt. De Bruin: “Bij het bepalen van de isolatiewaarde van een dak werd een dak nog wel eens afgekeurd, omdat de kabeldoorvoer niet geïsoleerd was. Er bestonden nog geen dubbel­wandige kabeldoorvoeren. Voor ons een uitdaging om
die te ontwikkelen. Nu is er een geïsoleerde kabeldoorvoer in 60 en 100 mm en we werken aan grotere diameters om ook de stugge, geïsoleerde koelleidingen te kunnen doorvoeren. In de kabeldoorvoer breng je de meegeleverde barrière van isolatiemateriaal aan, waar de kabels met een insnede gemakkelijk doorheen kunnen, zodat je de isolatiewaarde van het dak enigszins benadert.“

Plakplaat

De kabeldoorvoer komt ook in een uitvoering als prefab model met geïntegreerd rondel. “We denken mee met de dakdekkers die hun werk met minder mensen en in minder tijd moeten uitvoeren. Natuurlijk kan een dakdekker zelf een rondel snijden en de plakplaat voorbewerken, maar voor een kleine meerprijs bespaart hij die tijd en kiest hij voor onze prefab variant, voorzien van een geïntegreerde rondel dakbedekking. Deze plakplaat is geschikt voor diverse ­dakbedekkingen, zoals onder andere bitumen en EPDM

“We passen het toe voor de ontluchtingskappen en kabel­doorvoeren van de Vent-Alu 3000 serie”, zegt De Bruin. Fonville: “We gaan niet op de stoel van de dakrollenfabrikant zitten. Als er vraag is naar plakplaten voor een ander type dakbedekking, denken we graag mee en maken we in overleg ook series met ander materiaal. Het is onze kracht dat we meedenken met de wens van de klant. Onze innovatiekracht komt voort uit het jarenlang luisteren naar wat de klant wil.” M&G Group beschikt over tientallen buitendienst medewerkers die informatie uit de markt verzamelen, die informatie wordt gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe producten op het gebied van onder andere rookgassen, hemelwaterafvoer en ventilatie.

Toekomst denken

“We moeten oplossingen bieden voor de toekomst”, vervolgt Fonville. “Je moet vooruit denken en anticiperen op ontwikkelingen die ook wat verder liggen. Zo zorgen wij ervoor dat onze producten gemakkelijk te scheiden zijn in de afzonderlijke materialen, voor circulair gebruik of recycling.

We denken ook na over de consequenties die bijvoorbeeld retentiedaken en groendaken hebben op onze dakdoorvoeren. Die consequenties zijn nu nog maar mondjesmaat, maar in de toekomst zullen daken steeds vaker ingezet worden om onder andere water te bufferen of de temperatuur van de gebouwen constanter te houden. Dat vraagt om andere, innovatieve producten. En we zoeken met onze partners naar verschillende oplos­singen voor de uitdagingen die de energietransitie en krapper wordende arbeidsmarkt hebben op de producten die we in de nabije toekomst zullen maken.”

De Bruin: “De producten van morgen komen vandaag al voorbij in onze brainstormsessies. Hier in Beverwijk zitten we spontaan om tafel als er een idee wordt geopperd. In een paar schetsen en met het meedenken vanuit productie, komen we dan in korte tijd tot een oplossing. We sluiten nu ook regelmatig aan bij de maandelijkse innovatiesessies van M&G Group en zoeken samen naar de mogelijkheden die de andere partners ons bieden. Dat versterkt Anjo en Burgerhout en daarmee profileren we ons graag als innovatieve partner voor de bouwwereld. Kom naar ons toe met vragen. Wij helpen meedenken en zetten de wens om in duurzame nieuwe producten.”