Zoeken

Roofs 2023-07-107 Wienerberger gebruikt expertise FOS voor stormbescherming PV-systemen

productnieuws

De panhaakfabrikant Friedrich Ossenberg-Schule GmbH + Co KG (FOS) is een internationale samenwerking aangegaan met Wienerberger en de Nederlandse zonnepanelenfabrikant Exasun. Wienerberger AG breidt zijn productportfolio voor daken uit met volledig geïntegreerde, energie-efficiënte systemen.

Wienerberger is de exclusieve distributeur van Exasuns innovatieve Building Integrated Photovoltaic (BIPV) systeem Wevolt X-Tile. Om te zorgen dat de noodzakelijke bescherming tegen windzuiging ook wordt geïntegreerd in de PV-modules, heeft Wienerberger een beroep gedaan op de expertise van FOS uit Duitsland. Antal Szabo, de verantwoordelijke productmanager bij Wienerberger, werkte samen met Jan-Jaap Van Os, medeoprichter van Exasun, om een geschikt systeem van FOS te ontwikkelen voor Wevolt X-Tile. De panhaak 503-001 en 503-002 werden door de stormbeveiligingsexperts herontworpen om individueel op de PV-module te passen. In januari 2023 kreeg FOS de opdracht een stabiel en tegelijkertijd eenvoudig te installeren stormbeschermingssysteem te ontwikkelen voor de nieuwe PV-modules van Exasun. “We waren bijzonder onder de indruk van de professionaliteit en snelheid van FOS. Met minimale coördinatie-inspanningen leverde FOS ons binnen zeer korte tijd een economisch en technisch overtuigende oplossing, die we op tijd voor de marktintroductie konden gebruiken,“ aldus Szabo.

Wienerberger en Exasun werken inmiddels aan de derde generatie PV-modules. Ook hiervoor vertrouwt Van Os op FOS als ontwikkelingspartner: “Het ongecompliceerde ontwikkelingswerk met de collega‘s van FOS is gewoon erg plezierig en de resultaten zijn betrouwbaar en voldoen aan de allerhoogste eisen!“ De panhaak is getest volgens DIN EN 14437 en vervolgens in Hemer geproduceerd. Ze worden geleverd als een compleet pakket samen met de Wevolt X-tegelpanelen.

Het bevestigen van PV-modules met panhaak biedt verschillende voordelen: de panhaken zijn snel te installeren en maken ook een flexibele bevestiging mogelijk. Bij sterke windbelasting op het dak, hebben de PV-modules ruimte om te bewegen. Daardoor breken ze minder vaak en veel later dan bij een starre bevestiging. Een ander voordeel is dat een paneel vervangen kan worden zonder andere panelen los te halen.