Roofs 2023-07-47 De schaamte voorbij
Theo Talks
In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.
Begin 1990 raasden de ernstigste stormen in 32 jaar over ons land. Het was een ware ramp voor daken, plat en hellend, met vele miljoenen euro (toen nog gulden) stormschade. Binnen een half jaar na die ramp bracht Stichting Bouwresearch een brochure uit: ‘Lessen uit de storm’. Deze lessen waren de basis voor het aanpassen van materiaalgebruik en de wijze van bevestigen. De nieuwe NEN’s en NPR’s waren het directe resultaat van de nieuw opgedane kennis.
Maar ik wil u dit keer niet lastig vallen over stormen, maar over brand. Dat is omdat ik recent weer een filmpje over dakbranden zag en moest denken aan die brochure. Want hoeveel hebben we de afgelopen jaren, anders dan bij storm, geleerd van branden op het dak? En dan bedoel ik niet over NEN 6050 en NPR 6708 en hoe we ons werk zouden moeten doen. Nee, over wat de gevolgen zijn van een brand in de praktijk. Want ook al wordt er volgens de norm gewerkt, een foutje blijkt zo gemaakt en een ongeluk zit soms in een onverwacht detail.
Het lijkt mij best nuttig om zaken te weten als ‘Hoe reageerde men op het dak toen er brand uitbrak?’ Ik weet dat wij onze mannen vertelden: blijf kalm, red jezelf, je collega’s en omstanders, waarschuw de omgeving, bel 112, waarschuw kantoor en je familie, rapporteer na afloop wat is gebeurd, et cetera. Allemaal zaken die ieder zich respecterende werkgever aan zijn of haar medewerkers meegeeft. Maar hoe wordt er gehandeld in een echte noodsituatie, welke handelingen worden in een brandsituatie het vergeten? Wie laat dat ons weten, want dan kunnen we erop inspelen als wij in een gelijke situatie komen.
Maar ook zoiets als: hoe informeer ik de brandweer en wat willen zij weten? Niet onbelangrijk om relevante zaken over het werk met deze mensen te delen, zou ik zeggen. Maar wat is relevant voor hen? Kan iemand dat ons vertellen? Toch fijn als we bij een grote brand de gewenste informatie snel en adequaat kunnen doorgeven. Wie weet redden we er levens en zaken mee. Als iedereen veilig van en onder het dak weg is, is het ook fijn als zoveel mogelijk opstal en inboedel gered kan worden. Niemand zit op een brand te wachten en zeker niet onze klanten als wij daar bezig zijn. Als dat zo was, hadden ze ook Beun de Haas kunnen inhuren in plaats van een gerenommeerde dakdekker, niet?
Wat zijn de ervaringen van de collega’s na een brand? Wat gebeurt er met de verzekeraars en hoe ga je om met de slachtoffers zonder jouw eigen belangen te schaden? Ook met dit soort vragen (en antwoorden) kunnen ervaringsdeskundigen de collega’s helpen. Want goede nazorg is van groot belang, zowel voor de voortgang van het bedrijf als voor de gedupeerden. Ik denk dat iedere hulp in dit soort situaties van grote waarde kan zijn. Maar goed voorbereid zijn door ingelezen te zijn, kan misstappen en miscommunicatie wellicht voorkomen.
Tenslotte wil niemand ‘de veroorzaker’ zijn van een grote brand en doen de gerenommeerde bedrijven er alles aan om dit te voorkomen. Helaas is niets 100% uit te sluiten. Misschien is dit iets voor een onderzoeksjournalist om ervaringen van collega’s op te tekenen en deelbaar te maken. Hopelijk zullen zij dan eerlijk die ervaringen kenbaar maken. Het zal geen basis zijn voor een nieuwe NEN-norm of NPR, maar het biedt wel materiaal voor het opstellen van een handvat voor hoe te handelen bij brand. Dan moeten deze ervaringsdeskundige collega’s wel eerst de schaamte voorbij, want dakdekkers staan niet bekend om het delen van foute ervaringen. Anekdotes: ja! Maar eigen missers…?
Theo Wiekeraad