Zoeken

Roofs 2023-07-89 ‘Time-management’ voor een duurzame en vitale toekomst

Vitaliteitsmanagement

­­Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagement­programma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is time-management.

Naast het weer is tijd een veel gebruikt gespreksonderwerp. Want tijd is iets vreemds. Je hebt tijd, je had tijd. Tijd komt, tijd gaat. Tijd heb je veel, tijd heb je weinig. Maar tijd is niet te vangen en niet vast te pakken, deze heb je één keer en dat was de tijd. Tijd is niet tastbaar, maar toch wil iedereen dit hebben. Naast geld wil iedereen tijd bezitten. Terwijl je geld kunt opmaken, maar tijd vervliegt. En voor je het weet heb je er te weinig van.

Als je 40 uur werkt, heb je toch te weinig tijd. Als je iemand vraagt ‘hoe is het’, dan is vaak het antwoord ‘druk druk druk’. Mensen worden er overspannen van, en lopen tegen een muur op. Waarom dan toch. Je hebt toch 40 uur. In deze 40 uur kun je het één doen of het ander doen. Beide tegelijk kan niet, of….toch wel? Een hulpmiddel om goed om te gaan met beschikbare tijd is time-management. Als we dit modewoord letterlijk vertalen, krijgen we ‘tijdsbeheer’. Dit is het beheersen van de tijd of het goed omgaan met de tijd die je hebt. Je tijd effectief indelen zodat je er het meeste uithaalt is een constante zoektocht.

Het is jammer dat er op school nooit genoeg aandacht voor time-management is geweest. Dan had een ieder hier tijdens zijn schooltijd al van kunnen profiteren. Het is namelijk een combinatie van technieken die je jezelf kunt aanleren, en let wel: er is niet één techniek van time-mana­gement! Dit is echt maatwerk, dus voor iedere persoon werkt dit weer iets anders. Bij ons bedrijf in Beugen hebben we hier veel aandacht aan besteed middels cursussen en persoonlijke begeleiding. In het begin gaan de gesprek­ken met een vinger naar een ander wijzend, maar je moet dit echt bij jezelf zoeken. Leer jezelf je tijd indelen, leer jezelf met tien vingers typen, leer jezelf te ontspannen, leer jezelf zaken goed te plannen, leer jezelf snellezen, leer jezelf mindmappen, en nog veel andere technieken.

Valt in deze laatste zin het woordje ‘jezelf’ op? Ja zeker toch? Zodra je enigszins vat krijgt op ‘jezelf’ zul je ‘rust’ over je heen ervaren, en van deze ‘rust’ word je vooral erg gelukkig. Niet alleen jijzelf, maar ook de wereld om je heen zal met je meegroeien.

Time-management is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.