Zoeken

Schiphol investeert in capaciteit en kwaliteit

In het komende decennium groeit het aantal reizigers op Amsterdam Airport Schiphol naar verwachting tot ongeveer 65 miljoen. Om zijn koppositie te behouden, is de luchthaven gestart met de uitvoering van een prestigieus Masterplan. Voor de isolatie van de platte daken van de gebouwen, de pieren en de gatehuizen die in het kader van het Masterplan werden uitgebreid en vernieuwd, ging de keuze naar een hoogkwalitatieve oplossing die isolatiespecialist Foamglas® speciaal voor deze toepassing heeft ontwikkeld. In totaal gaat het om ruim 40.000 vierkante meter dak.
Schiphol was in 2014 met bijna 55 miljoen passagiers de op vier na drukste luchthaven van Europa, na Heathrow, Charles de Gaulle, Frankfurt en Atatürk. De komende jaren wil de luchthaven de capaciteit verder uitbreiden naar 65 miljoen passagiers per jaar. Dat is een stijging van bijna 24 procent over tien jaar. Om de concurrentiepositie te versterken en de reizigers en luchtvaartmaatschappijen een topproduct te kunnen blijven bieden, is Schiphol begonnen met de uitvoering van een Masterplan. Hiermee moeten fasegewijs de capaciteit en kwaliteit van de terminals, pieren en platforms worden verbeterd. Schiphol investeert hiervoor in 2014, 2015 én 2016 gemiddeld 1,5 miljoen euro per dag.

In eerste instantie is, voor niet-Schengen vluchten, overgegaan op een centraal beveiligingsconcept. Dat zal het reis- en verblijfcomfort voor reizigers vergroten en de wachttijden bij de gates verkorten. De beveiligingscontrole bij elke gate is in juni 2015 vervangen door vier centrale controlepunten: twee voor de vertrekkende en twee voor de transferpassagiers.

Grootschalige bouwkundige aanpassingen

De nieuwe controlepunten vereisen veel ruimte, wat grootschalige infrastructurele wijzigingen noodzakelijk maakt. Drie pieren kregen een extra verdieping en het luchthavengebouw is fors uitgebreid en intern aangepast.

Het optoppen van de E-, F- en G-pier maakt het mogelijk passagiers efficiënt van elkaar te scheiden. De passagiers uit niet-Schengen-landen die conform EU standaard gecontroleerd zijn, komen aan op de eerste verdieping. Passagiers die niet conform de EU standaard gecontroleerd zijn uit niet-Schengen-landen, komen aan op nieuwe tweede verdieping. Deze nieuwe verdieping is gerealiseerd in de vorm van een staalconstructie en rust op de bestaande fundering.

Tussen de G- en de H-pier en tussen de E- en de F-pier kwam er aan de luchtzijde van het luchthavengebouw een uitbreiding met een 16 meter diepe staalconstructie opgebouwd uit twee verdiepingen. Hierin hebben onder meer twee nieuwe controlepunten een plaats gekregen.

Voor de andere twee controlepunten moest worden gezocht naar een efficiënter gebruik van de vertrekhallen 2 en 3. Aan de landzijde uitbreiden was niet mogelijk vanwege de aan- en afvoerwegen. Aan de luchtzijde vormden de platforms een belangrijk obstakel. In vertrekhal 2 is daarom de bestaande verdiepingsvloer met 8 meter verlengd

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren