Zoeken

Stappenplan voor het kopen van zonnepanelen

Het besparen van energie kan op veel verschillende manieren gedaan worden. Zo kun je overstappen naar een contract van de goedkoopste energieleverancier in ons land. Voordat je dit kunt doen moet je eerst natuurlijk wel energie vergelijken. Door dit te doen zul je er namelijk achter komen welk energiecontract nou echt het goedkoopst en het best is. Toch zijn er nog meer manieren om energie te besparen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van je huis. Dit is een forse investering, terwijl het ook lastig is om te bepalen welke panelen geplaatst moeten worden. Alleen in Nederland vind je inmiddels namelijk al meer dan 1500 leveranciers van zonnepanelen. De keuze is dus echt reuze, maar met de onderstaande stappen zul je het toch wat gemakkelijker maken voor jezelf.

Hoeveel?
Het aantal panelen dat je zult kopen zal met name van het oppervlakte van je dak en je budget afhangen. Hierbij geldt voor het milieu hoe meer zonnepanelen, hoe beter. Voor je portemonnee is dit niet helemaal het geval. Als je meer aan het net levert dan je afneemt dan mag je energieleverancier voor de extra stroom een lager tarief betalen. Dit zal tussen de drie en 12 cent per kWh liggen. Door te salderen zul je juist een stuk meer krijgen per kWh, namelijk 22,5 cent. Dit is ook wat je moet betalen per kWh in 2020. Salderen doe je door net zoveel stroom aan het te leveren als je afneemt. Voor een gemiddeld huishouden in Nederland zullen 11 zonnepanelen genoeg zijn, wat zo’n 2750 kWh op zal leveren aan stroom.

Welke?
Er zijn in Nederland dus ontzettend zonnepanelen waar je voor kunt kiezen. Je vindt ze in diverse kleuren en formaten, terwijl je ook tussen exemplaren met en zonder frame moet kiezen. Op de markt in ons land vind je wel voornamelijk blauwe of zwarte zonnepanelen. De zwarte exemplaren zijn van monokristallijn silicium, terwijl de blauwe panelen juist van polykristallijn silicium zijn. In de praktijk zal de opbrengst van beide versies ongeveer net zo hoog zijn. Toch wordt er met name gekozen voor de zwarte zonnepanelen. Veel mensen vinden dit namelijk mooier. Daarentegen zijn de blauwe panelen juist net wat goedkoper. Overigens kun je ook zonnepanelen in andere kleuren vinden, waaronder groen, paars en brons. Het is niet verstandig om deze gekleurde exemplaren aan te schaffen. De opbrengst is namelijk een stuk lager dan die van de normale zonnepanelen. Een klein deel van de zonnepanelen op de Nederlandse markt gebruikt bovendien dunne filmtechniek. Het voordeel van deze panelen is dat ze buigzaam zijn. Ze zijn per vierkante meter bovendien goedkoper dan de blauwe en zwarte zonnepanelen, maar leveren wel een stuk minder stroom op. Je hebt dus een groter dakoppervlak nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te kunnen wekken met deze dunne zonnepanelen.

Waar?
Als je inmiddels hebt beslist welke zonnepanelen je wilt kopen moet je nu natuurlijk op zoek gaan naar een leverancier die ze aanbiedt. De kans is zeer groot dat je veel verschillende bedrijven kunt vinden waar ze de panelen kunnen leveren en plaatsen. Je verwacht dan mogelijk dat de tarieven ongeveer hetzelfde zullen zijn, maar dat is niet het geval. Het wordt daarom ook aangeraden om offertes op te vragen bij meerdere leveranciers. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs van de zonnepanelen. Ook de kosten voor een omvormer, de bevestigingsmaterialen, de kabels en de eventuele installatie van de panelen kunnen erg variëren. Daarnaast is het ook verstandig om te letten op de Europese kwaliteitsnormen. De zonnepanelen moeten hier aan voldoen, wat onder meer beoordeeld wordt door TÜV.

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren