Zoeken

steilDAK 2022-1-46 Actualiteiten special zonne-energie

Opnieuw uitstel Omgevingswet

De invoering van de Omgevingswet wordt uitgesteld. De inwerkingtredingsdatum gaat van 1 juli naar 1 oktober of zelfs 1 januari 2023. Daarmee kunnen gemeenten ook dan pas zonnepanelen verplichten
op industriële daken.

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimte­lijke Ordening stelt de Omgevingswet op een ver­antwoorde manier te willen invoeren en daarom niet vast te houden aan de invoeringsdatum van 1 juli 2022. De komende weken wordt bepaald of de nieuwe invoeringsdatum 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 wordt. Als dit duidelijk is, zal het ontwerp Koninklijk Besluit (KB) worden aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Daarover kan in beide Kamers het debat worden gevoerd, zodat er tijdig duidelijkheid is over de invoeringsdatum voor de uitvoeringspraktijk.

Vasco Nederland opent Inspiratie Centrum in Amsterdam

Het gloednieuwe Vasco Inspiratie Centrum in Amsterdam, dat begin 2022 officieel de deuren opende, is een mooie blauwdruk van wat de merken Vasco en Brugman vandaag te bieden hebben voor een comfortabel, energiezuinig en gezond binnenklimaat. “Klanten kunnen zich hier onderdompelen in de wereld van Vasco en Brugman, en ook workshops en producttrainingen volgen. Handig, want de technologie verandert continu”, vertelt Chris Hartenberg, Country Manager Vasco Nederland. Aan de Asterweg 109 heet het Vasco Inspiratie Centrum de Nederlandse installateur en groothandelaar welkom. Hiermee wil het Zwitserse moederbedrijf Arbonia nog meer inzetten op een lokale aanpak. Chris Hartenberg: “Belangrijk, want zo kunnen we nog dichter bij onze klanten zitten.”

Holland Solar: ‘Besluit over salderingsregeling en SDE++ maken van 2022 een cruciaal politiek jaar’

Het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen en de cap op 35 terrawattuur in de SDE++-subsidie. Dat zijn volgens Holland Solar de hete politieke hangijzers voor de zonne-energiesector in 2022.

“Om vooruit te kijken, moet je soms eerst naar het verleden kijken”, zegt Nold Jaeger, Beleidsmedewerker bij Holland Solar. “Het gaat goed met de branchevereniging en diens achterban. Nederland heeft inmiddels per hoofd van de bevolking de meeste zonnepanelen in Europa. Er is niemand die nog twijfelt aan het nut van zonne-energie. Nederland was ooit het slechtste jongetje van de klas ten aanzien van het aandeel hernieuwbaar in de energiemix, nu zijn we bezig met een serieuze inhaalslag. De zonne-energiesector is daarin een drijvende kracht. Maar we staan nu wel op een kruispunt. In 2022 moeten een aantal cruciale politieke besluiten worden genomen, en die zullen grote impact hebben op de energietransitie in zijn algemeenheid en onze sector in het bijzonder.’

InterSolution: ruim 2.500 bezoekers

Ruim 2.500 bezoekers trok InterSolution 2022 in Flanders Expo. Komend jaar vindt het evenement plaats op 25 en 26 januari 2023. Van de meer dan 2.500 professionele bezoekers was 15 procent afkomstig uit Nederland. Dat de vakbeurs zelfs in deze onzekere periode op zoveel belangstelling kon rekenen, bewijst volgens de organisatie dat de markt zich sterk blijft ontwikkelen. En dat de beurs, na 10 edities, een hoog- gewaardeerde afspraak voor de zonne-energiesector geworden is.

21 februari Green Energy Day 2022: de dag dat de duurzame energie ‘op’ is

Op 21 februari was alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar. Als we alles wat we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken. Die dag was het Green Energy Day. “Als we Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Dan is al onze energie hernieuwbaar. Dat is nodig voor het klimaat, maar biedt ook volop kansen voor economie en werkgelegenheid. De NVDE zet op 21 februari een XL-bureaukalender van twee bij drie meter naast de tijde­lijke Tweede Kamer. Op de kalender is te zien dat er dit jaar voldoende groene energie is voor de eerste 52 dagen. We nodigen Kamerleden uit om hun plannen voor meer duurzame energie toe te lichten, met de kalender als
achtergrond.”

Kabinet denkt na over aanpassen wetsvoorstel voor afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Het kabinet denkt na over het aanpassen van het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen nu duidelijk is dat de afbouw niet meer op 1 januari 2023 kan starten. Dat meldt minister Jetten aan de Tweede Kamer. De minister van Klimaat en Energie meldt dit naar aanleiding van het stroomnet dat steeds voller raakt. “De salderingsregeling heeft afgelopen jaren succesvol bijgedragen aan de toename van duurzame opwekking. De regeling draagt echter niet bij aan het efficiënt gebruiken van het net, omdat gebruik van elektriciteit op moment van productie niet wordt gestimuleerd.”

Belastingdienst voorstander van nultarief voor btw op zonnepanelen

De Belastingdienst is er voorstander van dat Nederland een nultarief voor btw op zonnepanelen invoert. Dat nultarief kan al vanaf 2023 van kracht worden, mits het opgenomen wordt in het Belastingplan 2023. Afgelopen december bereikte de Europese Raad overeenstemming om lidstaten in de Europese Unie (EU) de ruimte te geven de btw op zonnepanelen te verlagen tot 0 procent. Individuele landen, dus ook Nederland en België, beslissen zelf of ze dit nultarief invoeren.

Systeem om vogels onder zonnepanelen te weren

In toenemende mate gebeurt het dat met name vogels onder zonnepanelen gaan nestelen. Op het eerste gezicht lijkt zo’n nestje vrij onschuldig, maar er ontstaan wel degelijk risico’s en overlast. Solar-stiXX van Nedsale Dakaccessoires is een flexibel, maar solide systeem dat deze problemen kan voorkomen, of verhelpen. Het betreft een systeem met uitschuivende RVS pinnen, van 3 mm dikte, dat er voor zorgt dat dit deze op nagenoeg elke dakbedekking toegepast kan worden. Het systeem wordt rondom de zijkanten van de panelen gemonteerd met de StiXX Tech lijm, een polymeerlijm, die speciaal voor deze toepassing is ontwikkeld.

Solar Solutions International verplaatst naar april 2022

De gecombineerde vakbeurs Solar Solutions International/ Duurzaam Verwarmd vindt dit jaar plaats van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 april 2022, in de gebruikelijke locatie Expo Haarlemmermeer.