Zoeken

steilDAK 2022-3-03 Appels en peren

column

Rond de verkiezing van het Dak van het jaar hoorde ik zeggen dat het beoordelen van de diverse projectenis als appels met peren vergelijken. Aan de pittige taakdie de Jury heeft aan het beoordelen van de door de redactie voorgestelde Daken van het Jaar, voegen we twee onvergelijkbare projecten toe: Een eeuwenoud monumentaal gebouw waaraan een eigentijds volume is toegevoegd, bekleedt met een bijzonder modern metaal. En daartegenover een nieuw gerealiseerde moderne villa, waarop door leidekkers een eeuwenoud materiaal is toegepast.

Zo kom ik als nieuwe hoofdredacteur van steilDAK in een wereld vol zeer diverse ontwikkelingen in vakmanschap, ambacht, innovatie. Ondernemers van familiebedrijven, tot productleveranciers met miljoenen omzetten. Appels en peren. Zo moeilijk onder één noemer te vangen. Wat knap van mijn voorganger Edwin Fagel en zijn team om hier elke editie weer de mooiste vruchten uit te plukken en deze in redactionele producten om te zetten. Ik zal het door hen bereikte kwaliteitsniveau graag behouden en kan gelukkig gewoon bij hem langsrennen met vragen of om goede raad.

Het hellende dak is me niet geheel onbekend. Jaren geleden schreef ik voor de bijlage Bouwspecialist van het vakblad Aannemer. Af en toe kwam er een dakgerelateerd onderwerp langs op de technische redactie van Cobouw en voor diverse brancheverenigingen vulde ik pagina’s in Gevel en Dakjournaal. Als directeur voor de Stichting Roof Update en met de Green Deal Groene Daken schreef en stond ik meer op platte daken de laatste jaren. Maar het is een prettige, hernieuwde kennismaking.

En we moeten snel verder. steilDAK zal haar bijdrage moeten leveren aan het delen van kennis en het tonen van het vakmanschap aan opdrachtgevers van morgen. Met de groeiende eisen aan kwaliteit, duurzaamheid, circulariteit en klantvriendelijkheid, om maar een paar te noemen, is het hard werken, opleiden, ondernemen en innoveren geblazen. We roepen daarom de lezer op ons voortdurend scherp te houden en ons te voeden met de mooiste appels en peren om aan de Nederlandse bouw te laten zien. Lindeman Uitgevers staat met waardevolle, op de markt gerichte producten graag voor u klaar. Kijk daarvoor ook even op onze nieuwe website dakweb.nl. Daar vindt u tevens de oude edities van steilDAK om digitaal door te bladeren.

Het zullen altijd appels en peren zijn die naast elkaar in steilDAK een plek krijgen. Wat zeg ik: er zijn veel meer soorten fruit in deze veelzijdige branche van de makers van ons Nederlandse hellende dak. Ik verwacht daarom dat we met het steilDAK-team elke editie weer een prachtige fruitschaal voor en met jullie zullen samenstellen.

Ronald van Bochove