Zoeken

steilDAK 2022-3-23 De zon schijnt, de lucht is blauw, Mijn zolder wordt warm, wat moet ik nauw?

de achterkant

Op het moment dat het weer beter wordt en de zon lekker schijnt, denkt menig platdakdekker “Yes, het witte daken-seizoen begint.” Nu steeds meer eindgebruikers het nut van zonreflectie inzien, zijn de witte toplagen niet aan te slepen. Het kost de gemiddelde vertegenwoordiger op die dagen geen enkele moeite om voor een “bescheiden” meerprijs een zwart warmteabsor­be­rend APP-dak om te toveren in een zonreflecterende uitvoering.

“Zou een wit pannendak ook mogelijk zijn?” vroeg ik mij laatst af. Dus even Googelen. Na wat plankzeilen op het net kwam ik een artikel uit 2016 tegen over de voordelen van de toepassing van witte dakpannen. Wat blijkt: Net als witte platte daken zorgen ook witte pannendaken ervoor dat de binnen- en omgevingstemperatuur door zon- en warmtereflectie minder (snel) stijgt.

Minder of minder snel, dat bepaalt de totale dakconstructie. Het ontbreken van massa, zoals in een staaldak met piepschuim en 1,2 mm kunststoffolie, zal de warmte doorstroom een aantal uur vertragen, maar niet stoppen. Samen met meer massa in de dakconstructie stelt een witte toplaag het opwarmeffect langer uit. Dit alles kan de koeling door airco’s verminderen en soms zelf onnodig maken. Geen airco’s betekent geen extra koelingskosten en geen verhoging van de buitenluchttemperatuur door airco’s in de zomer.

Navraag leerde mij dat witte geglazuurde pannen al zo’n 25 jaar in Nederland te koop zijn. Dus bijna net zo lang als de witte kunststof dakbedekking haar early adopters vond. Anno nu zijn witte kunststof daken en wit gemineraliseerde bitumen daken niet meer weg te denken uit het dakenlandschap. Terwijl de geglazuurde witte dakpannen nog steeds niche binnen de nichemarkt van die geglazuurde pannen zijn. Een beetje niche².

Natuurlijk zijn geglazuurde pannen duurder dan standaard dakpannen en voor witte geldt zelfs een extra meerprijs. Als rechtgeaarde Hollander begrijp ik dat dit voor de “uns bien zunig” en “voor een kwartje op de eerste rij” opdrachtgevers een probleem is. Maar niet alleen hikken ze tegen die meerkosten aan. Maar, omdat het onbekend is, is het ook eng?! Zo eng, dat welstandscommissies onoverkomelijke problemen met een wit pannendak hebben. Daar waar het kleurloze zwart altijd goed is, blijkt kleurloos wit een probleem.

Nu milieubelasting en energiekosten tegenwoordig zwaarwegende argumenten zijn bij de beslissings­makers, weten we ook dat dak-vegetatie en de witte, zelfs lichtgrijze, dakpannen de binnentemperatuur verlagen. Bij toepassing gaat de leefbaarheid van zolderetages met stappen vooruit (dan geen dakramen of dakkapellen op het zuiden plaatsen!). Waardoor het geen straf meer is om op zolder zonder airco te moeten werken of slapen. Met deze informatie op zak kan het toch niet zo zijn dat we witte en lichtgrijze pannen links laten liggen.

Blijft staan dat de pannen duurder zijn. Maar wat is duurder, als deze pannen 80 tot 100 jaar functioneren? Al die jaren een leefbare noketage zonder koelings­kosten. Top verkooppraatje, toch? Nee, dat is het niet! Het is reëel, de werkelijkheid. Mensen die zijn geswitcht van een zwart naar wit platdak zullen het beamen.

Theo Wiekeraad