Zoeken

steilDAK 2022-3-58 Rotterdamse Dakendagen inspireren dakgebruik

festival

Van donderdag 2 t/m zondag 5 juni werden de Rotterdamse Dakendagen weer als vanouds georganiseerd. Tijdens het festival kon men op ontdekkingstocht door daken in de hele stad. Dit jaar zorgde de ­organisatie voor spannende routes langs meerdere daken, met op ieder dak een verrassende manier om de ruimte te gebruiken en/of naar de stad te kijken. Ook was er weer een centraal dak met muziek, eten, drinken en gezelligheid. Focus was het gebruik van platte daken, maar de dag bood zeker ook inspiratie voor het gebruik van hellende daken.

Inmiddels zijn de Rotterdamse Dakendagen een vaste waarde in het culturele leven van de stad. Jaarlijks worden daken, die doorgaans ontoegankelijk zijn, opengesteld voor het publiek en dat alleen al betekent een enorme stimulans voor het bewustzijn van wat er zoal mogelijk is op het dak. Ook commerciële partijen beginnen de waarde van het dak in te zien.

Jaarlijks hebben de Rotterdamse Dakendagen zo’n 16.000 bezoekers. Dat is dus exclusief de duizenden mensen die in 2016 de trap naar het dak van het Groot Handelsgebouw beklommen. Dat waren officieel geen bezoekers van het festival, maar de actie was wel belangrijk voor de missie van ons festival. Wie op het dak staat, beleeft de stad ineens heel anders. Die ervaring heeft vooral met architectuur te maken: de vormgeving van de gebouwen, de inrichting van de ruimte. Je bent zonder het te merken heel inhoudelijk bezig met architectuur en stedenbouwkunde.

International Rooftop Knowledge Day

Voor alle grote steden is het ruimtegebrek een gegeven. Daarom is het belangrijk dat het dak wordt ontdekt als locatie waar je mooie dingen mee kunt doen. Social media is een belangrijk middel om de ‘missie’ verder te verspreiden en we zien dat dat goed werkt. Het festival draagt ertoe bij dat het dak als ‘sexy’ wordt gezien. Het dak ís ook sexy, als je ziet wat het dakgebruik kan betekenen voor het sociale klimaat in de stad, het energievraagstuk, de biodiversiteit, etc. Na een periode waarin het festival vanwege de coronacrisis noodgedwongen online ging, was de afgelopen editie opnieuw interessant, met veel prachtige daken die toegankelijk waren voor het publiek, bijzondere voorbeelden van dakgebruik en een interessante Kennisdag.

Op vrijdag 3 juni vond de jaarlijkse Kennisdag plaats. Een hybride evenement met internationale gasten en Engels als voertaal. De voorafgaande expertmeetings zorgden voor een goede basis voor het gesprek. Dit jaar stonden de thema’s dakgevoel, regelgeving, groene daken en publieke ruimte centraal. Gestart werd met een bezoek aan de Rooftop Walk en ’s middags werd een plenair programma georganiseerd op Het Podium bovenop het Nieuwe Instituut. Hier werden de ervaringen van stadsgebruikers en hun ‘dakgevoel’ als reden voor gebruik van het dak gedeeld. Van daaruit werd gekeken naar het ‘hoe’, met twee mogelijke toepassingen: groene daken en daken als openbare ruimte.

Rooftop Walk

Nog tot en met 24 juni 2022 kan men de Rotterdam Rooftop Walk bewandelen. Dit is een route op dakniveau, inclusief een luchtbrug tussen WTC Rotterdam en de Bijenkorf. Het ontwerp is een samenwerking met architectenbureau MVRDV. Op Hemelvaartsdag gingen de eerste bezoekers omhoog om de spectaculaire oversteek boven de Coolsingel te maken. Maar uniek uitzicht is lang niet alles wat deze wandeling te bieden heeft. Terwijl men over en tussen de daken loopt, beleeft men hoe innovatief dakgebruik bijdraagt aan een betere toekomst voor steden en stads­bewoners. De wandeling is weliswaar op hoogte, maar blijft laagdrempelig om te bezoeken: volwassenen mogen voor een klein bedrag naar boven en kinderen gaan gratis mee.