Zoeken

steilDAK 2022-4-32 Norm voor tillen en dragen herzien

Special veilig & Gezond Werken

De internationale norm voor tillen en dragen NEN-ISO 11228-1:2003 is herzien. Aan de herziening hebben experts uit 15 verschillende landen meegewerkt. De herziening is tot stand gekomen onder begeleiding van een Nederlandse voorzitter en onder secretariaatvoering van NEN. In de norm staan onder andere grenswaarden voor tillen in samenhang met het aantal keren dat je tilt en de tilafstand. “Het is een hele concrete norm die direct toepasbaar is in de praktijk”, zegt Aleid Ringelberg, voorzitter van de normcommissie.

De nieuwe norm NEN-ISO 11228-1:2021 beschrijft vijf stappen voor het opstellen van een risico-analyse. De belangrijke wijzigingen die zijn aangebracht in de norm hebben betrekking op de manier van beoordelen van tillen, neerzetten en dragen. Neerzetten wordt voortaan gezien als beweging en ook wordt er onderscheid gemaakt in herhaald tillen. “Werknemers moeten beschermd worden. Dat staat in de Arbowet maar ook in het enorm brede spectrum aan normen voor de werkplek. Ergonomie wordt daarbij echter vaak over het hoofd gezien”, zegt Ringelberg in een interview voor de NEN. “Veel rug-, schouder- en nekklachten ontstaan door overbelasting en verkeerde werkhouding. Dat komt in heel veel beroepen voor. Normen bieden een basis waar je je als werkgever en werknemer aan kunt houden. Zo voorkom je een hoog percentage aan verzuim. In het verleden is wel eens becijferd dat ziekmeldingen in relatie tot het bewegingsapparaat wel tot 30 procent van het totaal bedroegen. Dat is echt enorm. Het gebruik van normen kan daarbij echt helpen.”

Bewust over belasting

Om verzuim te doen dalen en de gezondheid van werknemers te verbeteren, moet er wel een nieuw bewustzijn over het onderwerp ergonomie, en meer specifiek fysieke belasting, worden gekweekt Ringelberg: “Het onderwerp wordt nog steeds onderschat. De nieuwe norm is concreet en direct toepasbaar in de praktijk. Bedrijven kunnen er meteen mee aan de slag en hij is heel duidelijk.” De norm staat wat Ringelberg betreft model voor de richting die normalisatie van fysieke belasting zou moeten opgaan. “Er is zoveel kennis beschikbaar. Het zou mooi zijn, zowel voor het bestrijden van ziekteverzuim als voor het verbeteren van de fysieke gezondheid van de werknemers, om die kennis te ontsluiten en toe te passen in de praktijk.”

Samenvoegen

Momenteel is Ringelberg met haar werkgroepen bezig om te kijken of de Europese en internationale normen die nu nog een verschillende insteek hebben, samen te voegen zijn. Dat verhoogt de duidelijkheid en toepasbaarheid, stelt ze. “Door de normen samen te voegen willen we zorgen dat ze toegankelijker en begrijpelijker worden zodat meer partijen ze gaan gebruiken, en ook de drempelvrees om met fysieke belasting aan de slag te gaan, lager wordt.”

“Ik weet dat de interesse er is, het is een kwestie van het op de juiste manier toegankelijk maken van de kennis. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een kleine inkijk te krijgen in een norm, waarvoor niet betaald hoeft te worden. Van die mogelijkheid wordt veel gebruik gemaakt.” NEN werkt aan nieuwe manieren om normen nog toegankelijker te maken. Ze adviseert bedrijven die met normen aan de slag gaan zich te laten bijstaan door bijvoorbeeld een ergonoom of productontwikkelaar. “Het is niet zomaar een onderwerp waar je even op een regenachtige zondagmiddag mee aan de slag gaat. Het vergt veel kennis en kunde om een norm goed toe te passen.” Informatie over de norm is te vinden op nen.nl