Zoeken

steilDAK 2022-4-34 Werknemer van de toekomst

Special veilig & Gezond Werken

TNO testte in samenwerking met Knauf begin dit jaar de effectiviteit van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors. Metingen wezen uit dat het gebruik van het exoskelet de spieractiviteit van de armen 30 tot 40 procent verminderde. Een ondersteunend mechaniek maakt het zware werk in de bouw lichter. Is de bouwvakker van de toekomst daarmee een oude man van boven de 60 die dankzij het exoskelet nog jaren meekan of wordt de mens langzaam maar zeker vervangen door echte robots?

TNO koos het zware beroep van de stucadoor voor een eerste praktijktest met een ondersteuend exoskelet. De stukadoor werkt zowel aan de muur, van onder tot boven, als aan het plafond, met verschillende houdingen en bewegingen. Het geteste exoskelet ondersteunt de arm, met een veermechanisme, bij werk met geheven armen. Het ondersteunende effect ervan werd eerder aangetoond in laboratoriumstudies, maar nog niet eerder in praktijksituaties.

De stukadoors gaven aan het ondersteunende effect van het exoskelet positief te ervaren. Voor alle taken, behalve het aanbrengen van gips op de muur, vonden ze de ervaren belasting lager wanneer het exoskelet gedragen werd. Sterke afnames in de ervaren belasting werden voornamelijk bij het werken aan het plafond gevonden. Als nadeel werd aangegeven dat het warm is en de beweging beperkt.

Rob van Groningen, Algemeen Directeur Knauf ziet kansen voor verder onderzoek: “De resultaten van deze TNO-test tonen aan dat het exoskelet de belasting van de spieren daadwerkelijk vermindert. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen bij welke handelingen optimale ondersteuning kan worden geboden en hoe het exoskelet toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk van de stukadoor.”

In de garage

Hyundai ontwikkelt een exoskelet met de monteurs in de garages in gedachten. Hun werkhouding onder een auto op de brug lijkt op die van de stucadoor. Het als vest te dragen Vest EXoskeleton ofwel VEX ondersteunt de rug en de heup en vermindert vermoeidheid en vergroot de fysieke kracht van de gebruiker door de bewegingen van de gewrichten te imiteren en te ondersteunen bij de activiteiten onder zware belasting.

Het exoskelet bevat als eerste ter wereld multi-axiale constructies, waarbij meervoudige draaipunten worden gecombineerd ter ondersteuning van de spieren. Dat vergroot de efficiency. Een accu heeft het exoskelet van Hyundai niet nodig. Mede daardoor is het zo’n 22 tot 42 procent lichter dan soortgelijke producten van concurrenten, stellen de ontwikkelaars.

Onlangs nam Hyundai het beroemde Boston Dynamics over. In augustus kondigde Hyundai Motor Group de lancering aangekondigd van het Boston Dynamics AI Institute, met als doel fundamentele vooruitgang te boeken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), robotica en intelligente machines. De Groep en Boston Dynamics zullen een initiële investering doen van meer dan $ 400 miljoen in het nieuwe Instituut, dat zal worden geleid door Marc Raibert, oprichter van Boston Dynamics.

Als een research-first organisatie zal het Instituut werken aan het oplossen van de belangrijkste en moeilijkste uitdagingen voor de creatie van geavanceerde robots. “Onze missie is om toekomstige generaties geavanceerde robots en intelligente machines te creëren die slimmer, wendbaarder, scherpzinniger en veiliger zijn dan alles wat vandaag bestaat”, zegt Raibert. “Het Instituut zal ons helpen om robots te creëren die gebruiksvriendelijker en productiever zijn, een grotere verscheidenheid aan taken kunnen uitvoeren en waarmee veiliger kan worden gewerkt.” Met het tekort aan instromend personeel kan de Nederlandse bouw niet wachten op de resultaten!