Zoeken

Stybenex ageert tegen uitspraken Bloomberg

Stybenex, de overkoepelende organisatie van EPS producenten in Nederland, reageert met ongeloof op het voornemen van burgemeester Bloomberg van New York het gebruik van (geëxpandeerd) polystyreen verpakking uit zijn stad te weren. Eén van de argumenten van de burgemeester is dat de verpakking niet te recyclen is. Dat is apert onjuist. In Nederland gebeurt dat op grote schaal.

Stybenex directeur Benedikt van Roosmalen heeft sterk de indruk dat Bloomberg Polystyreen en EPS (piepschuim) door elkaar haalt. “Maar misschien bedoelt hij beide soorten verpakkingen. In beide gevallen zit hij er volkomen naast. Als er twee kunststoffen eenvoudig voor 100 procent tot nieuw Polystyreen en nieuw EPS (piepschuim) zijn te recyclen, dan zijn dat Polystyreen en EPS! Dat gebeurt in Nederland dan ook op grote schaal”. Het hard Polystyreen (zoals niet isolerende plastic verpakking) gaat in ons land en Duitsland gewoon met de Plastic Hero zak mee.

Maar ook de isolerende vorm EPS (piepschuim) is voor 100 procent recyclebaar tot nieuw EPS. En wel met zo weinig toegevoegde extra energie zodat het ook loont. Daarnaast is het uitgerekend in de verpakkingsindustrie een van de weinige materialen die uitstekende isolerende eigenschappen koppelt aan vormvastheid én op geen enkele wijze met het voedsel reageert. Bovendien is het volkomen onschadelijk is voor de mens.

.

Apert onjuist

Dat Bloomberg zowel polystyreen als EPS als niet een niet afbreekbare, niet te hergebruiken en dus als een ongewenste stof afschildert is, vindt Van Roosmalen daarom niet alleen onbegrijpelijk maar vooral ook apert onjuist. “Zelfs vervuild EPS zoals viskisten of EPS met betonsluier is voor 100 procent te recyclen. De Nederlandse visindustrie doet dat op grote schaal met duizenden tonnen aan viskisten in een inmiddels bijna sluitende keten. Ook EPS voor isolerende doeleinde in de bouw wordt steeds meer gerecycled tot opnieuw EPS voor de bouw.

Van Roosmalen vindt dat Bloomberg veel te kort door de bocht gaat. “Ik kan mij voorstellen dat een samenleving als New York heel veel zwerfvuil kent en dat daar ook rondzwervend verpakkingsmateriaal van afhaalmaaltijden tussen zit. Het lijkt mij echter logischer dáár wat aan te doen dan zomaar het meest efficiënte verpakkingsmateriaal te verbieden. Als je dan tegelijkertijd naar Europees model een recyclingketen opzet, sla je twee vliegen in een klap: je krijgt een schonere stad en een enorm potentieel aan herbruikbare grondstoffen. Waarvan alle Life Cycle Analises tot nu toe uitwijzen, dat EPS daar één van de allerbeste is als het gaat om duurzaam verpakken of duurzaam isoleren.”

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren