Zoeken

TECTUM geslaagden gefeliciteerd!

TECTUM geslaagden gefeliciteerd!

De diploma-uitreiking van TECTUM, de opleider voor de platte dakenbranche, op 29 juni was één groot feest. Maar liefst 161 geslaagden ontvingen hun diploma in een sfeervolle en perfect georganiseerde avond. “Voor de geslaagden een mooi moment om nog lang op terug te kijken. Het is een mijlpaal voor de dakdekkers en daar hoort een feest als dit bij!”, zegt TECTUM-voorzitter Jos Hommeles.

De avond startte met een uitgebreide barbecue en hapjes en drankjes voor alle genodigden. Veelal jongens en mannen met hun families, vrienden, vriendinnen en werkgevers. Michael Lalbhari van Roofon is er. Hij schoolde zich om na jaren in de sloop en renovatie te hebben gewerkt. “Ik ben heel blij met dit werk. Ik ben denk met 53 jaar de oudste hier, maar ik zie mezelf nog jaren als dakdekker werken!” Net vader geworden Ryan Klomp van Rudde Dakbedekking is blij met het diploma, na jaren in de horeca te hebben gewerkt. Zijn vrouw, met kind op de arm, vindt Ryans keuze voor het dakdekken een heel goede. Geslaagden Timon Visser en Brian Brands werkten respectievelijk al anderhalf en twee en een half jaar bij Consolidated. “De jongens die het werk echt willen en kunnen, komen in aanmerking voor een goede opleiding”, zegt voorman Fabian Til die ook op de uitreiking van zijn mannen is gekomen. Ook Herman Scheeuder van Winans Dakwerken B.V. is na anderhalf jaar samen met vier collega’s aan de opleiding begonnen. “De theorie over de opbouw van de rollen was voor mij erg interessant.” Youri Westera van Westera Dakbedekking uit Groningen is de vierde generatie die het vak leert. Hij is er met zijn vader, moeder en grootvader. “In mijn tijd had je dit niet. Je leerde op het werk. Nu komt er veel meer bij kijken. Het is een mooi moment, zo’n diploma-uitreiking”, zegt grootvader M.J. Westera. 

Het officiële gedeelte verliep als een goed geoliede machine, maar was zo van opzet dat er toch ruimte was om iedere geslaagde toe te juichen. ‘Wie is de Mol’ winnares Fresia Cousiño Arias zorgde ervoor dat de geslaagden in groepen van maximaal twintig hun bloemen en diploma in ontvangst namen en gezamenlijk op de foto gingen.

TECTUM reikte diploma’s uit in de categorieën Entree opleiding, Ondernemers en Kader Opleidingen (OKD), Beroepsopleiding Dakdekker en Beroepsopleiding Allround Dakdekker. Tussen de uitreikingen door waren er korte speeches. OKD Hoofd docent Cees Wortel feliciteert de dakdekkers: “Er wordt om u gevochten. En voor iedereen die net aan het opleidingstraject is begonnen: veertig procent van de OKD deelnemers dit jaar is dakdekker. Mensen als jullie, die verder willen met hun loopbaan, dus het is ook voor jullie weggelegd.” Hij is blij dat Vebidak in 1995 deze opleiding startte en dat TECTUM het uitstekend oppakt. “Het is een pittige opleiding die veel tijd vergt. Proficiat daarom ook aan de partners van de geslaagden.” Er waren dit jaar negen kandidaten voor de TOP Opleiding Bedrijfsvoering. Wortel geeft de nieuwe mensen die de kaderopleiding beginnen mee vooral te laten zien hoe je het geleerde toepast in je eigen situatie in het bedrijf. “Laat zien dat je een plan hebt en een visie. Dan ben je een echte ondernemer in de dakenbranche.” 

Hoofddocent Kees Huizer staat met  dertig jaar ervaring ook even op het podium. Hij vergelijkt de opleiding met een drietrapsraket waarin alle onderdelen belangrijk zijn om op een hoger niveau te komen. “De top, dat is de leerling die zich inzet voor zijn scholing. De tweede, wat kleinere trap, is TECTUM de opleiders en de derde trap, de grootste, dat zijn de bedrijven. Hij drukt de leerbedrijven op het hart voldoende aandacht te besteden aan de begeleiding van de nieuwe dakdekkers. Ervoor te zorgen dat ze hun taken uitvoeren en hun digitale werkmap op orde krijgen. 

Prijzen
De Koos Bechtold Prijs voor de leerling die de hoogste cijfers krijgt en de meeste groei doormaakt ging naar Joey Beers, Projectleider bij Consolidated Nederland, “Ik kreeg de prijs ook vorig jaar,” zegt de verraste Beers, waarop Fresia Cousiño Arias de zaal vroeg om een dubbel applaus.

De Gouden Brander voor het beste leerbedrijf was voor Jos Hommeles aanleiding om meer bedrijven op te roepen mee te doen aan het BBL opleidingen. “Wie leert heeft de toekomst.” En die toekomst is verzekerd bij het oudste dakdekkersbedrijf van Nederland, het in 1885 opgerichte Van Doorn Dakspecialist, Hofleverancier. Directeur Jacco van Leeuwen: “We zijn enorm trots. Het is een mooie erkenning voor ons bedrijf. Onze mensen hebben het plezier en geduld om de mensen op te leiden en dat trekt werknemers aan, ook van buiten onze branche.”

De winnaars van de TECTUM Award hebben de hoogste cijfers gehaald en zijn de beste dakdekkers overall. Zij zullen in een buitenlandse reis een bedrijf bezoeken en de cultuur van het land opsnuiven. De winnaars van 2023 zijn Joeri Blom van Oranjedak West,  Erwin Fiks van Dolsma Dakbedekking Kampen, Mitchell Gort van Patina Dakbedekkingen uit Beverwijk en Jip Kuijsten van Verhoek Dakbedekking uit Wezep. 

Voordat de geslaagden aan de borrel gaan, bedankt Jos Hommeles  Karel Jan Batenburg directeur van TECTUM als “een aardige versie van Louis van Gaal die bestuurder is van een fantastisch team.” En Batenburg vraagt vervolgens een oorverdovend applaus voor scheidend voorzitter Hommeles die veel heeft betekend voor de opleidingsorganisatie.

Trots poseert Joep van der Heijden van zijn eigen Bituma Dakbedekking met zijn ouders en het diploma voor de kaderopleiding. “Heel belangrijk voor mijn onderneming.” Volgend jaar is er weer een diploma-uitreiking. Dan zal Samantha de Boer van Ben Roos Dakbedekkingen ook haar opleiding hebben afgerond. “Ik start in september en ik kijk uit naar het leren branden, want dat mag ik nu nog niet.”

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren