Zoeken

Terugval in mkb-metaal zet niet door

In het derde kwartaal van 2011 werd de groei in het mkb-metaal, die met ingang van juni 2010 was ingezet, abrupt geëindigd. Het vierde kwartaal van 2011 toont op bijna alle terreinen weer een lichte verbetering. Met betrekking tot de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2012 is men heel voorzichtig. De binnenlandse orderpositie verbeterde licht en de werkgelegenheid groeit iets, maar lijkt wel bijna tot stilstand te komen. De beoordeling van de orderpositie buitenland is ook in het 4e kwartaal nog positief. Het aantal bedrijven dat winst maakt neemt iets af. De waardering van het bedrijfsresultaat is nog steeds behoorlijk.

De verschillen tussen de sectoren zijn wederom groot. Bij veel bouwgerelateerde bedrijven gaat het niet goed al lijkt het erop dat de ergste daling achter de rug is. Presteerde de verspanende sector het afgelopen jaar beduidend beter dan gemiddeld, in het afgelopen kwartaal is dit omgekeerd. De verspanende sector scoort net onder het gemiddelde van de hele branche. Bij de machinebouwers is het net andersom. Zij presteerden het derde kwartaal wat minder maar geven nu aan redelijk tevreden te zijn.

Binnenlandse orders iets beter

Na een teleurstellend derde kwartaal lijkt de binnenlandse orderpositie weer wat terug te krabbelen. 35% van de bedrijven geeft aan een betere orderpositie te hebben dan het kwartaal ervoor. 22% geeft aan een slechter kwartaal achter de rug te hebben. Relatief veel Metaalwaren- en Mechanisatie bedrijven hebben een beter kwartaal achter de rug. Opvallend ook, 43% van de verspanende bedrijven geeft aan in het vierde kwartaal een slechtere binnenlandse orderpositie te hebben gehad. De verwachtingen voor het 1e kwartaal 2012 zijn voorzichtiger.

Export: realisatie iets achteruit, verwachtingen iets vooruit

De beoordeling van de buitenlandse orderpositie is de afgelopen twee jaar stabieler en positiever geweest dan die van de binnenlandse orderpositie. Dat geldt nog steeds in het 4e kwartaal van 2011 maar de verschillen nemen af. Het aantal bedrijven dat een beter kwartaal achter de rug heeft is afgenomen. In het 2e kwartaal van 2011 had 48% van de bedrijven een betere orderpositie dan in het 1e kwartaal. In het 3e kwartaal was dit nog 34% en nu is het afgenomen tot 29%. Het aantal bedrijven waarbij deze orderpositie afnam, is in deze periode licht gestegen. De onzekerheid over de toekomst lijkt te zijn toegenomen. Zowel het aantal bedrijven dat een beter kwartaal als het aantal bedrijven dat een slechter kwartaal verwachten, is toegenomen.

Werkgelegenheid stabiel 

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren