Zoeken

Uneto-VNI positief over duurzame ambities in Regeerakkoord

Uneto-VNI is positief over de ambities van het nieuwe kabinet op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Wel constateert Uneto-VNI voorzitter Marcel Engels dat vooralsnog de concrete uitwerking en het budget om de ambities te verwezenlijken, ontbreken.

Voorzitter Engels van Uneto-VNI vindt het een belangrijk signaal dat het kabinet streeft naar 16% duurzame energie in 2020 en een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Engels: ""Om dat te bereiken, moet er nu echt een langjarig energieakkoord komen dat kamerbrede steun heeft."" Hij verwacht dat zo'n akkoord er in deze kabinetsperiode ook komt.

Energiebesparingsfonds

Marcel Engels is teleurgesteld over het schrappen van het revolverend fonds voor energiebesparing. Dit fonds was in het Lente-akkoord nog opgenomen. Volgens Engels is dit een gemiste kans. “Veel burgers willen wel energie besparen, maar financiering is daarbij een knelpunt. Dankzij een fonds met gunstige rente hadden wij 1 miljoen huizen energiezuinig kunnen maken.”

Green Deals

Positiever is Engels over de plannen rond de Green Deals. “Het kabinet komt met nieuwe Deals om bestaande woningen te verduurzamen. Daarnaast heeft het nieuwe kabinet de ambitie om onder andere kantoren en scholen energiezuiniger te maken. Aan deze Green Deals kan en wil de installatiebranche graag een bijdrage leveren.” Ook de verruiming van de SDE+ regeling mag rekenen op steun vanuit Uneto-VNI. De installateursvereniging mist in het Regeerakkoord een verwijzing naar het energielabel als belangrijk instrument om energiebesparing te stimuleren.

Hypotheekrenteaftrek

De afspraken die het nieuwe kabinet maakt rond de hypotheekrenteaftrek geven volgens UnetoO-VNI de langverwachte duidelijkheid voor de woningmarkt.
Engels: “Dit geeft het consumentenvertrouwen hopelijk een duwtje in de goede richting. Meer beweging op de woningmarkt is voor de installatiebranche van groot belang: niet alleen komt er weer werk los in de nieuwbouw, maar elke verhuizing brengt ook renovatiewerkzaamheden met zich mee.”

Langer zelfstandig wonen

In het Regeerakkoord staan forse maatregelen om de zorgkosten onder controle te houden. Daarbij kijkt het nieuwe kabinet ook nadrukkelijk naar de mogelijkheden om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Volgens Engels kan techniek daarbij helpen. “De technische oplossingen zijn beschikbaar. Wij gaan graag met het nieuwe kabinet in gesprek om de mogelijkheden die er zijn ook te gaan benutten.”

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren