Zoeken

Veiligheidscode Bouw: doe wat je zegt

FNV Bouw ondersteunt het initiatief voor een ‘governance code’ rond veiligheid in de bouw. Vandaag wordt daarover een convenant ondertekend door een aantal opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw, infra en installatietechniek. Charley Ramdas, vice-voorzitter FNV Bouw: “Het is goed dat bij opdrachtgevers en aannemers de bereidheid bestaat om dit aan te pakken. Aandacht voor veiligheid is letterlijk van levensbelang.”

Ramdas spoort de ondertekenaars wel aan om er echt werk van te maken: “Op de bouwplaats, maar ook in het eindproduct, zien we de onveiligheid op dit moment juist enorm toenemen. Dat komt door tijdsdruk en communicatieproblemen. Opdrachtgevers en hoofdaannemers zijn zelf verantwoordelijk voor die onveiligheid, door de keuzes die ze maken. Prijs en kostenbesparingen lijken het belangrijkst. Tijd is geld. Bovendien is de bouw versnipperd, op een gemiddelde bouwplaats zijn 20 tot 30 onderaannemers actief. Coördinatie is ver te zoeken. En er zijn soms forse taalproblemen.”

Ramdas stelt dat goede bedoelingen alleen geen zoden aan de dijk zetten: “Mooie woorden blijken vaak leeg, zeker in de bouw. Het enige dat helpt zijn strakke kaders. Een vrijblijvend eigen initiatief is verre van voldoende. Onvoorwaardelijke ketenaansprakelijkheid tot aan de opdrachtgever is noodzaak. Zorg voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, kwaliteit en veiligheid in plaats van voor het dubbeltje op de eerste rang.”

BRON:

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren