Zoeken

Verstopte dakgoot kan forse schade veroorzaken

Huizenbezitters doen er verstandig aan om hun dakgoten en regenpijpen preventief te inspecteren of dit te laten doen voordat de herfststormen en hoosbuien er weer aan komen. Woningeigenaren die dit niet doen, lopen de kans dat verstopping van de dakgoot leidt tot duizenden euro's schade. Volgens UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, neemt de financiƫle schade door verstopte dakgoten de laatste jaren fors toe als gevolg van de toename van extreme buien en onwetendheid bij huizenbezitters.

Volgens Eric van der Blom, specialist sanitairtechniek bij installateursvereniging UNETO-VNI kan de verstopping van de dakgoot leiden tot forse schade. Van der Blom: 'Als het flink regent, zorgt de dakgoot ervoor dat het stromende water via de dakgoot en de regenpijp naar de grond wordt geleid. Een dakgoot kan echter veel vuil verzamelen, zoals stof, zand, afval en vogelpoep. Maar de grootste veroorzaker van verstoppingen is groen afval. In het najaar komen veel takjes en vallende bladeren in de dakgoot terecht. Dit is in combinatie met grote hoeveelheden neerslag funest voor de doorstroming van de dakgoot en het afvoersysteem.'

Lekkage

Door verstopping van de dakgoot gaat het water zijn eigen weg zoeken en is lekkage volgens Van der Blom onvermijdelijk. 'De meeste huizenbezitters ondernemen pas actie als het te laat is. De schade kan dan oplopen tot duizenden euro's.' Van der Blom adviseert bewoners om dakgoten deze herfst preventief te controleren en schoon te maken. Dat kan veel schade, bijvoorbeeld aan houten vloeren of plafond en muren, voorkomen.

De problematiek wordt onderkend door verzekeringsmaatschappijen. Zij overwegen binnenkort een premiekorting op de verzekering te geven aan huizenbezitters die op tijd preventieve maatregelen nemen.

Vijf tips

Van der Blom geeft 5 tips om lekkages en wateroverlast te voorkomen:

1. Zorg ervoor dat de dakgoten zijn schoongemaakt en de 'bladvanger' goed gemonteerd is
2. Controleer de regenpijpen op verstopping
3. Laat de ontlastput schoonmaken
4. Laat de terugstroombeveiliging in de riolering controleren of installeren
5. Komt de tuin bij zware regen regelmatig blank te staan, neem dan contact op met een installateur om de mogelijkheid van extra wateropvang -zogenoemde infiltratie- te bespreken.

Skytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval juni 2023DakenraadrecticelinsulationRockwooltotaal dakconcept

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren