Zoeken

Waar moet op gelet worden bij aanleg groendak?

De meeste platte daken zijn in Nederland voorzien van bitumen dakbedekking. Dit is weliswaar een uiterst betrouwbare dakbedekking, maar geeft wel een saai aanblik. Niet voor niets wordt het groendak steeds populairder. Zelfs gemeentes zien wel wat in een groendak en er zijn zelfs gemeenten die hier subsidie voor geven vanwege het duurzame karakter van een groendak.

Voordelen van een groendak

Een groendak is een dak dat, in plaats van klassieke dakbedekking, bedekt is met een een laag vegetatie, zoals mos, grassoorten, kruiden of vetplanten. Het is zelfs mogelijk om op bepaalde groendaken kleine bomen te planten. Een groendak is geschikt voor platte daken en licht hellende daken tot 45 graden. De reden waarom sommige gemeenten groendaken subsidiëren, is dat een groendak regenwater goed kan absorberen. Bij een hevige regenbui wordt het water eerst door het dak vastgehouden. Een gedeelte van het water wordt opgenomen door de vegetatie en de rest wordt vertraagd aan het riool afgegeven. Hierdoor wordt het riool bij hevige regenbuien ontlast. Daarnaast is een groendak ecologisch verantwoord. Naast een akoestische isolatie, zorgt een groendak er op natuurlijke wijze voor dat de warmte in de winter binnen blijft en de woning in de zomer aangenaam koel blijft. Doordat een groendak helpt om fijnstof te filteren wordt de lokale luchtkwaliteit verbeterd.

Intensief of extensief groendak

Bij een intensief groendak is blijvend onderhoud van de vegetatie nodig en bij een extensief groendak niet. Deze is nagenoeg onderhoudsvrij. Op een intensief groendak kunnen dezelfde planten en struiken aangebracht worden die ook in de tuin worden geplant. Een intensief groendak vergt een zwaardere dakconstructie. De begroeiing is zwaarder en de eigenaar moet het dak kunnen betreden voor onderhoud. Het is dus verstandig om voor de aanleg van een groendak eerst de dakconstructie te controleren en aan te passen. Een blik werpen op de voorwaarden van de opstalverzekering is ook verstandig. Al zijn er tegenwoordig ook verzekeraars die korting geven op de opstalverzekering omdat groendaken water vasthouden en de kans op wateroverlast wordt geminimaliseerd. Bij een extensief hoeft de dakconstructie niet aangepast te worden. De vegetatie bestaat uit mossen, vetplanten en kruiden die zichzelf onderhouden. Een extensief dak is geschikt voor hellende daken tot 45 graden, terwijl een intensief dak aangelegd kan worden op een dak tot maximaal 4 graden.

Lagensysteem

Een groendak kan uit één, twee of drie lagen bestaan. In de meeste gevallen zal er voor twee of drie lagen gekozen worden. Het dak moet net als ieder dak voorzien worden van een waterdichte dakbedekking. Bij een groendak met één laag komt er dan alleen een grondlaag over. Dit kan nadelig zijn als de grondlaag verzadigd raakt. Wortels gaan rotten en planten gaan dood. Met een groendak met twee lagen is de drainage veel beter geregeld. Er worden dan speciale drainagematten aangebracht. Een groendak met drie lagen heeft dezelfde opbouw als een met twee lagen, maar er wordt dan ook een hemelwaterreservoir geplaatst. Bij grote droogte wordt de vegetatie toch van water voorzien en overleven planten ook bij langdurige droogte.

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren