
Wat zijn de voor- en nadelen van steenwol?
Het isoleren van een gebouw kan op veel verschillende manieren gedaan worden. Zo kun je hierbij denken aan de diverse delen van een woning of bedrijfspand die je kunt isoleren, waaronder de vloer, de spouwmuur en het dak. Daarnaast zijn er nog meer opties. Ook zijn er veel verschillende methoden om een gebouw te isoleren, waarbij ze vooral verschillen op basis van het materiaal dat gebruikt wordt. Zo kan gekozen worden voor pir isolatie. Deze platen worden met name gebruikt voor het isoleren van vloeren en platte daken. Ook kun je gebruik maken van glaswol, wat onder meer veel toegepast wordt in wanden, daken en vloeren. Een andere optie is steenwol, waar je meer over kunt leren in dit artikel.
Wat is steenwol?
Steenwol is dus één van de vele isolatiematerialen. Het wordt geproduceerd van diverse steensoorten, zo kan onder andere diabaas en basalt gebruikt worden bij de productie van steenwol. De steensoorten worden in ovens gesmolten bij een temperatuur van maar liefst 1400 graden Celsius. Vervolgens wordt de vloeibare massa gestold tot draden. Deze draden worden daarna in combinatie met een bindmiddel hardgemaakt totdat ze eruit zien als een mat. Toch is dit niet altijd het geval. Bij het isoleren van een spouwmuur wordt het steenwol er namelijk ingeblazen. Daarnaast is dit materiaal voor het isoleren van je woning dus ook verkrijgbaar als deken en als plaat. Steenwol wordt overigens ook wel rotswolisolatie genoemd.
Wat zijn de voordelen van steenwol?
Eén van de grote voordelen van steenwol is dat het een duurzaam materiaal is. Dit komt doordat het een natuurlijk product is. Het wordt ook gezien als duurzaam aangezien steenwol de isolerende kenmerken lang zal blijven houden. Het materiaal veroudert dus niet, maar het zal ook niet krimpen of uitzetten. Steenwol heeft dan ook een erg lange levensduur. Bovendien beschermt het een woning tegen brand, steenwol is namelijk onbrandbaar. Het heeft dan ook een brandklasse A1. Een ander pluspunt van steenwol is dat het relatief goedkoop is in vergelijking met andere isolatiematerialen. Daarnaast heeft een steenwol geen geur, terwijl het ook nog eens een lichte stof is. Het is bovendien ongevoelig voor schimmels aangezien het helemaal geen vocht op zal nemen.
Wat zijn de nadelen van steenwol?
Natuurlijk heeft steenwol niet alleen maar voordelen, het heeft ook zeker wat negatieve eigenschappen. Eigenlijk zijn de nadelen van steenwol precies hetzelfde als glaswol. Zo zullen bij het snijden, knippen of breken van het materiaal vezels vrijkomen. Dit kun je simpelweg niet voorkomen. De vezels zullen dan op je huid of in je ogen terechtkomen. Met name je handen zullen bedekt worden door de steenwolvezels. Hier zul je niet blij van worden. Door steenwol aan te raken kun je er namelijk voor zorgen dat je huid gaat irriteren of jeuken. Ook je ogen kunnen hier dus last van hebben, wat ook nog eens geldt voor je luchtwegen. Als je steenwol gaat gebruiken dan moet je dus altijd je mond bedekken en handschoenen dragen om deze nadelen te voorkomen.