Welke energieleverancier bij een overschot aan zonnestroom?
Indien je zonnepanelen op jaarbasis meer stroom produceren dan je in je woning verbruikt, kun je geld verdienen met de extra kWh’s. Energiebedrijven zijn namelijk wettelijk verplicht om alle stroom die je panelen opwekken af te nemen. Maar ze hebben de ruimte om zelf een prijs vast te stellen voor het overschot. Ook andere belangrijke voorwaarden, zoals dag- en nachttarieven, opslagkosten en vaste leveringskosten zijn niet aan overheidsregels gebonden. Om in dit open en concurrerend klimaat maximaal financieel voordeel uit je zonnepanelen te halen, is energieleveranciers vergelijken zeker de moeite waard.
Vergoeding voor extra stroom van je zonnepanelen
Je energiemeter loopt op wanneer er energie van het net naar je woning gaat en loopt terug wanneer er zonne-energie van je woning naar het net gaat. Of wellicht heb je een slimme meter. Die loopt niet terug, maar registreert wel de stroom die je op piekmomenten opwekt en verrekent dit met het tekort op andere momenten. Dit wordt salderen genoemd, waarbij de kWh’s dus gewoon worden geruild. Pas wanneer je een overschot op jaarbasis hebt, komt er een prijs per kWh in beeld. De vergoeding voor stroomoverschot is bij nagenoeg elke energieleverancier anders. Bij Main Energy ontvang je bijvoorbeeld 5 cent per kWh, bij Essent 7 cent en bij Greenchoice 11 cent. Wanneer je nagaat wat de terugleververgoeding van een leverancier is, moet je op het normaaltarief letten en niet op het daltarief of het dubbeltarief (combinatie normaal- en daltarief). Je zonnepanelen produceren immers alleen overdag stroom, waardoor je aanspraak maakt op het hogere normaaltarief.
De meeste bedrijven verrekenen de energie op je jaarrekening. Als je zonnepanelen gedurende het jaar 4000 kWh hebben geproduceerd terwijl het totale verbruik van je huishouden maar 3000 kWh was, zul je over het overschot van 1000 kWh de vergoeding ontvangen. Hierop wordt helaas nog btw ingehouden. Bij sommige energieleveranciers is de btw al in de terugleververgoeding verwerkt en bij anderen nog niet.
Waarop je nog meer moet letten
Als je je slechts richt op het tarief voor teruggeleverde stroom, kun je weleens bedrogen uitkomen. Er zijn nog enkele andere componenten die bepalen hoeveel geld je uiteindelijk ontvangt. Zo brengen alle energieleveranciers vaste leveringskosten (vastrecht) in rekening. Ook als je per saldo geen stroom afneemt, moet je de vaste leveringskosten betalen. Momenteel is het goedkoopste vastrecht 2,24 euro per maand bij Anode Energie terwijl VandeBron met 8.75 euro per maand vastrecht het duurste is.
Sommige energieleveranciers brengen ook nog opslagkosten in rekening. Het argument hierachter is dat het bedrijf kosten maakt om jouw kWh's op te slaan, voor distributie naar andere huishoudens. Energieleveranciers vergelijken voor het overschot van je zonnepanelen luistert dus best wel nauw en vraagt om zorgvuldigheid. Maar dan geniet je wel van maximaal rendement.