Zoeken

Wespennest onder het dak: wat doe je ertegen?

Je staat op de zolder en hoort telkens een licht zoemend geluid. Maar op zolder zie je helemaal niets. Je besluit een rondje om het huis te maken om te kijken of iets je opvalt. Je ziet tot je verbazing tientallen wespen rond jouw dak zwermen. Je vraagt je af wat ze daar doen. We vertellen het je niet graag, maar het lijkt erop dat je een wespennest onder je dak hebt zitten. Wat nu?

Waar zit het wespennest precies?

De bouw van een wespennest begint in de vroege lente. De koningin wordt wakker uit haar winterslaap en gaat op zoek naar een geschikte locatie voor haar nest, bij voorkeur vlakbij de plaats waar ze ook heeft overwinterd. Verder moet het een droog en goed beschut plekje zijn. Jouw dak is dus eigenlijk de ideale plek voor haar nest. Ze kan haar nest op een van de volgende plekken bouwen:

• Op zolder
• Aan of in de dakgoot
• Onder de dakrand
• Tussen de dakpannen
• In een holle boomstronk
• In de grond

Al vermoed je dat er een wespennest in je dak zit, dan heb je het nog niet zomaar gevonden. Het is goed verstopt op een plek waar je zelf niet gemakkelijk bij kunt komen of zicht op hebt. Dat was natuurlijk ook de bedoeling van de koningin.

Vaak heb je wat minder overlast van een wespennest in je dak dan van bijvoorbeeld een wespennest in de garage. Wel bestaat het risico dat de wespen naar binnen dringen. Zeker wanneer het nest onder de dakpannen zit, want ze hebben maar een klein gaatje nodig en zijn in staat die te vinden. Het is duidelijk: er moet snel iets tegen de wespen gedaan worden.

Wespen in jouw dak tegengaan

Het lastige van een wespennest in jouw dak is dat je er zelf moeilijk bij kunt komen om het te bestrijden. Maar van de andere kant is het gunstig, want dan zul je ook niet proberen om het nest zelf weg te halen. Dat is namelijk het gevaarlijkste wat je kunt doen! Val jij het nest aan, dan vallen de wespen direct jou aan. Dat is normaal gesproken al gevaarlijk, maar het wordt nog erger als jij op een ladder staat!

Daarom is het eigenlijk pas noodzakelijk om wespen te bestrijden, als je wespen binnen ziet verschijnen. Hebben de wespen zich door jouw isolatie heen gevreten en terroriseren ze nu je zolder? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

• Ga de strijd aan met een wespenspray. Met een dergelijke spray haal je zo een aantal wespen neer. Helaas is dit middel niet sterk genoeg om een geheel nest uit te roeien.
• Houd de ruimte waar de wespen zitten gesloten. Zitten de wespen op de zolder en kun je de ruimte afsluiten, dan is het verstandig om dat te doen. Zeker als het zoveel wespen betreft dat een spray niet meer helpt.
• Mocht er eten of drinken aanwezig zijn, dek dit dan te allen tijde goed af. De wespen zijn hier namelijk altijd naar op zoek: in de lente zoeken ze vooral naar eiwitten, in de zomer vooral naar zoetstoffen.

Op zoek naar meer informatie? Hier vind je nog wat tips en adviezen tegen wespen van erkende wespenbestrijders.

Een wespennest definitief 

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren