Zoeken

Wetenschappers laten daken zweten om huis koel te houden

Wetenschappers hebben een manier bedacht om huizen koel te houden, zonder dat daarvoor extra elektriciteit nodig is. Ze laten de daken van huizen zweten. Dieren en ook mensen zweten om te voorkomen dat ze bij hoge temperaturen of tijdens serieuze lichamelijke inspanning oververhit raken. En waarom zouden we deze aanpak dan ook niet gebruiken om te voorkomen dat het ‘s zomers in gebouwen stikheet wordt?

Zweten

Maar hoe krijgen we huizen zover dat ze gaan zweten? Onderzoekers van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich bedachten daar iets op. Ze ontwikkelden een speciale mat die op het dak van huizen gelegd moet worden. Deze mat absorbeert water wanneer het regent. Als de zon de mat verwarmt, laat deze aan het oppervlak water los. De mat gaat als het ware ‘zweten’ en onttrekt daarvoor hitte aan het gebouw. Eigenlijk werkt het net zo als wanneer wij mensen zweten: onze klieren produceren zweet dat geleidelijk aan verdampt. Maar om te verdampen, heeft dat zweet energie nodig en dat onttrekt het aan het lichaam, in de vorm van warmte.

Lees verder op Scientias.

Lees hier het wetenschappelijke artikel.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren