Zoeken

Winnaar dak van het jaar: Categorie platte daken

Op de feestavond in Nijkerk is Mannoury tot winnaar uitgeroepen van de verkiezing Dak van het Jaar 2022 in de categorie platte daken. Uit de veertien mooie projecten die meedongen naar de titel kwam dit bijzondere woningbouwproject overtuigend als winnaar uit de bus. 

Volgens de jury, die bestond uit Ton Berlee, Albert-Jan Kerssen, Otto Kettlitz, Marco de Kok en Paul van Roosmalen, heeft ontwikkelaar Aedes met Mannoury het aangedurfd ruimte te bieden aan een aantal experimenten onder de naam Project Urban PhotoSynthesis. Daarmee wil men bijdragen aan het vinden van integrale oplossingen (vergroening, waterhergebruik en energieopwekking) om de stedelijke omgeving aan te passen aan het veranderend klimaat. 
(Zie de projectbeschrijving in Roofs november 2022.)  

Experimenteren was (is) hier mogelijk doordat Mannoury bestaat uit twee identieke gebouwen. Zo kreeg het ene gebouw een bitumen dak met zonnepanelen, het andere een groendak onder de zonnepanelen. Daarnaast zijn daken en balkons voorzien van een retentielaag die de beplanting van water voorziet. Ook in droge periodes is er voldoende aanvoer van water. Het douchewater van de appartementen wordt namelijk apart opgevangen en gereinigd (bij het ene gebouw via een helofytenfilter in het andere met een biomembraan reactor-filter). 

De jury kon de combinatie van verschillende systemen en experimenten binnen één project zeer waarderen. Vooral omdat de wateropslag in de kelder, extra leidingsystemen voor grijswater en een zwaardere dakvloer extra investeringen vragen. Daarnaast vraagt elk experiment waar dan ook veel van de betrokken partijen, en dat was ook hier het geval. Mannoury is het resultaat van een mooie samenwerking tussen gemeente, projectontwikkelaar, onderzoeksinstellin-gen, architect, bouwer, leveranciers en onderaannemers.

De Dak van het Jaar Award is mede opgezet om samen-werking tussen bouwpartners te stimuleren en te waarderen.  Als voorbeeld voor de hele bouwsector is Mannoury daarom de terechte winnaar van de Dak van het Jaar verkiezing 2022. Alle betrokken partijen worden van harte gefeliciteerd! 

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren