Zoeken

Zink aan zee gaat jaren mee Mooi en duurzaam in Zeeuws-Vlaanderen

Een voormalig bankkantoor in het centrum van Sluis is getransformeerd naar een multifunctioneel gebouw. Een wit gestucte gevel en een zinken dak geven het gebouw een rijk nieuw uiterlijk. Het strakke lijnenspel en de bijna onzichtbare hemelwaterafvoer geven het ambachtelijk vervaar-digde dak een eigentijdse uitstraling. Door perfecte detaillering en hoog-waardig materiaalgebruik verwacht dakdekker JVK Daken, specialist in ambachtelijke dakbedekkingen, dat dit vakwerk nog vele jaren met  minimaal onderhoud haar rol zal vervullen in het zoute zeeklimaat van  de Zeeuws-Vlaamse kust.

Het voormalige Rabobankgebouw aan de Sint Annastraat in Sluis biedt nu ruimte aan appartementen, kantoor- en/of winkelruimtes. Opdrachtgever SA Invest en architecten  van VG-Architecten transformeerden het gebouw waarin  nu ruimte is voor acht appartementen en evenzoveel  penthouses. De appartementen op de eerste verdieping hebben woonoppervlaktes van 86 tot 148 vierkante meter. De penthouses met terras beslaan twee verdiepingen.

H4A Bouw uit Goes is nauw bij de ontwikkeling betrokken geweest. Na het volledig strippen van het gebouw tot een betonnen casco, is dit met de hulp van een pointcloud ver- taald naar een 3D model. Hierdoor beschikten alle partijen over een model met exacte maatvoering. Vloeren en wanden zijn hersteld en aangepast aan het nieuwe ontwerp en de indeling. Dankzij de toepassing van prefab houtskelet  elementen voor de buitengevelwanden, vloeren en daken ontstond in korte tijd een goede, isolerende schil uit duurzaam materiaal. De gevelafwerking is uitgevoerd met stucwerk en een baan houten geveldelen. Het dak is voor-zien van een hoogwaardige zinken dakbedekking. 

De experts van JVK Daken BV uit Breda realiseerden het zinkwerk. Ze waren ook al vroeg betrokken bij het proces. Directeur Jurgen van Keulen: “Oorspronkelijk was hier een andersoortig dak getekend. In het bouwteam overleg is besloten een echt duurzaam, een mooi chique zinken dak aan te brengen. Met een specifieke, bewuste keuze van de opdrachtgever voor Nova zink van Nedzink.”

Techniek

Het dak heeft een netto oppervlak van 658 m2. Van Keulen: “Al het zinkwerk aan de daken, loggia’s en dakkapellen de dak- kappellen van het bijgebouw en de complete entreepartij zijn uitgevoerd in Nedzink Nova 0,8 mm en bevestigd met een felsverbinding. Het is geventileerd uitgevoerd op een ondergrond van ruwe vuren delen 22-100-106 hart op hart, die op prefab sandwich dakpanelen zijn bevestigd. De felsbanen met een breedte van 53 cm zijn vastgezet met rvs vaste- en felsklangen en met voldoende geruwde Paslode nagels.”

Ongeveer zes grote en kleine dakkappellen zijn volledig  bekleed met zink. Ook de zijkanten, front- en plafond-bekleding van de logia’s is meegenomen. Het zinkwerk is ook aangebracht op een bijgebouw waarvan de dakkapellen en de complete entreepartij voorzien is van zink.

Esthetiek

“Het dak kent zeer veel details en bewerkelijke onderdelen. Dit maakt het dak zeer bewerkelijk. Het vergde bijvoorbeeld veel werk om de felsnaden synchroon te laten lopen bij de loggia’s, dakkapellen en dakramen. Op de mm nauwkeurig uitmeten, en ook veel details in de voet en de nok luisterden  zeer nauw.” Maar het zijn juist deze details die het  strakke uiterlijk mogelijk maken. “Neem bijvoorbeeld ook de tussen- liggende goot die nagenoeg onzichtbaar is geworden en in het dak is verwerkt. Gecamoufleerd met de losse felsbanen onder de goot.”

Veiligheid

H4A Bouw zorgde in elke fase voor een goede veilige steiger om het werk. En dat was door de vorm van het gebouw  nog niet eens zo eenvoudig. “Ik dacht bij de calculatie;  
ach Sluis, gewoon te Zeeland. Maar toen ik ging kijken is het toch wel wat verder dan we dachten. Dat werd dus vroeg het bed uit en lange dagen. De mannen hebben  goed op elkaar gelet en iedereen is al die dagen gezond  en veilig thuis gekomen.

Samenwerking

“Dit werk was te mooi om te laten liggen. Bovendien voor een welbekende opdrachtgever en architect. We  hadden voor deze architect jaren geleden al eens een werk gemaakt.  Het natuurleien dak voor hun kantoor. Daarom besloten we er voor te gaan. Toen in het bouwteam werd besloten voor een zinken dak te gaan noemde Van Keulen het “een gewaagde keuze,  omdat het werk in zink veel eist van het vakmanschap.  We zijn dan ook nauw betrokken geweest met advies omtrent de nieuwe dakopbouw en vele detailleringen en wijziging die het teweeg bracht. 

De samenwerking met alle betrokken partijen was goed. “Ons vakmanschap en onze inbreng kreeg alle ruimte.  Met een werkelijk prachtig eindresultaat waar niemand spijt van zal krijgen. We hebben onze meesters in zink ingezet om  tot dit mooie resultaat te komen. Dank aan Jos, Bart, Dennis, Maros, Martijn, Sjoerd en onze Jan Tiberius, die tijdens  
dit werk met pensioen ging. Ze hebben bijzonder netjes, vakkundig en hoogstaand kwalitatief werk geleverd.”

Duurzaamheid

“De duurzame eigenschappen van zink zijn een belangrijke overweging geweest om voor zink te kiezen. Het nieuwe pand moest een toonbeeld worden van duurzaamheid  met behoud van kwaliteit en uitstraling. Dit is mijns inziens perfect gelukt. Dit zinken dak en de vele zinkwerken zullen zeker ruim richting de eeuw mee kunnen gaan en daarna weer gerecycleerd kan worden tot nieuw zink. 

We zijn KOMO gecertificeerd zinkwerker en leidekker. In dit geval voldoet het werk aan de allerhoogste Komo  en kwaliteitseisen. En ik durf zelfs te zeggen, gezien de  vele klangen, het opvangen van expansies, en de manier van uitvoeren zelfs meer dan de url / brl voorschrijven”,  zegt Van Keulen trots.    

“Sluis ligt pal aan de Zeeuws-Vlaamse kust. Dus hebben we  alles vastgezet met extra en brede klangen van 1,1 mm zink. In de loop van de tijd zal zogenaamde pekelvorming vanuit de zee, via de lucht op het zinken dak terecht komen.  
Dit zoute water zal bij regelmatig afspoelen met water nooit invloed hebben op het zink zelf. Misschien hooguit ietwat op de kleur.”

Dat maakt zink zeer geschikt voor een dak in deze omgeving.  Het regenwater spoelt de eventuele pekelvorming meteen weg door de hwa. “Moet je nagaan hoe geschikt zink is  voor een dak. Wel moet je opletten dat op plaatsen waar  de regen niet bij kan; zoals plafonds, boeien en de loggia’s de glazenwasser of de bewoner zelf met de tuinslang af  en toe het zink schoon moet spoelen. Niets bijzonders,  maar wel een formaliteit om de meest perfecte egale kleur te behouden. Daarin is opdrachtgever en iedereen van te voren goed geïnformeerd en staan deze aanbevelingen  ook in een speciaal gemaakt onderhoudsvoorschrift.  Normaliter is zink onderhoudsvrij, alleen voorzien we in deze omgeving een uitzondering. Beter voorkomen dan genezen, want dat is het waard!” 

BOUWGEGEVENS

  • OPDRACHTGEVER: H4A BOUW UIT SAS VAN GENT
  • ARCHITECT: VG ARCHITECTEN UIT SAS VAN GENT
  • OSSENDRECHT EN ANTWERPENUITVOERDER ZINKWERKEN: JVK DAKEN BV AMBACHTELIJKE DAKBEDEKKINGEN (ZINK-KOPER- LOOD-LEIWERKEN), BREDA, OSSENDRECHT EN ANTWERPEN
  • ZINK: NEDZINK NOVA 0,8 MM

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren