Zoeken

Zonne-energiesector toont zich hoopvol op vakbeurs InterSOLUTION

De 5de editie van de vakbeurs InterSOLUTION was van 23 tot 25 januari in Flanders Expo te Gent het platform voor de zonne-energiesector in de Benelux. In moeilijke Belgische marktomstandigheden wist InterSOLUTION zijn status te consolideren : 122 exposanten en 4.584 bezoekers uit 30 landen. Dat de Nederlandse markt een goed jaar achter de rug heeft bewezen de 32% Nederlandse bezoekers. Zij kwamen zich massaal informeren over de nieuwigheden die de exposanten tentoonstelden. Op de beursvloer viel het gestegen aanbod op inzake thermische zonne-energie, warmtepompen en zonneboilers, en talrijke innovaties inzake omvormers.

Delphine Martens van Delfico bvba is een tevreden organisatrice van InterSOLUTION. “Ondanks de economische crisis stellen we een positieve houding vast bij de professionelen in de zonne-energiesector. We zitten allen in een uitdagende positie, maar zijn hoopvol voor de toekomst. Installateurs, elektriciens, aannemers, dakwerkers enz. kwamen hun licht opsteken op de beurs om bij te blijven met de vernieuwingen in de markt. InterSOLUTION, de enige vakbeurs voor zonne-energie in de Benelux, verhoogt het bewustzijn voor een groene en duurzame economie,” aldus Delphine Martens.

Moeilijke Belgische markt

Door het fors terugschroeven van de subsidieregeling in Vlaanderen kreeg de markt in de 2de helft van 2012 stevige klappen. Het aantal installaties daalde sterk. Vooral de kleinere installateurs gooiden daardoor de handdoek in de ring. Door de bijkomende daling van de subsidies en de extra netvergoeding begin dit jaar in Vlaanderen zijn de vooruitzichten voor 2013 in België niet goed, ondanks de inhaalbeweging van Wallonië en de Brusselse regio in 2012.
Toch toonden de exposanten op InterSOLUTION zich hoopvol. De zonne-energiemarkt heeft een gezonde toekomst voor zich. Investeren in zonnepanelen blijft immers renderen. De terugverdientijd voor de klant blijft interessant, vanwege de gedaalde kostprijzen van de panelen en installaties, maar vooral vanwege het steeds betere rendement. Als de particuliere markt hiervan overtuigd raakt, zal het aantal installaties opnieuw stijgen.

Groeiende Nederlandse markt

De exposanten op InterSOLUTION spraken van een goed 2012 voor de Nederlandse markt, met een grotere groei dan verwacht. Ook 2013 ziet er veelbelovend uit. De exposanten verwachten verdere groei, en dat zonder subsidies : een unieke situatie. Het trainen van de installateurs wordt een aandachtspunt.

Internationale bezoekers

De 4.584 bezoekers kwamen uit 30 landen (naast België) : Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, UK, Zwitserland, Zweden, Denemarken, Italië, Spanje, Griekenland, Turkije, Tsjechië, Polen, Roemenië, Rusland, Malaysië, Taiwan, China, USA, Egypte, India, Liban, Cameroen, Israël, Japan, Korea, Colombia, British West Indies. Een bewijs dat InterSOLUTION een steeds internationaler karakter krijgt.

Stabiel exposantenaanbod

De 122 exposanten toonden een staalkaart van de branche : een actueel overzicht van zonnepanelen, fotovoltaïsche (PV) modules, thermische systemen, zonneboilers, warmtepompen, omvormers, montagesystemen, etc. 12 landen waren vertegenwoordigd : België (69), Nederland (19), Duitsland (18), China (5), Frankrijk (2), Italië (2), Luxemburg (2), Polen (1), Slovenië (1), Denemarken (1), Oostenrijk (1), Spanje (1).

Trends &

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren