Zoeken

Zonnepan maakt elk dak geschikt voor zonne-energie

Met de ontwikkeling van keramische dakpannen met ingebouwde zonnecellen heeft het Nederlandse bedrijf ZEP een wereldprimeur op de markt gebracht die elk dak geschikt maakt voor het opwekken van zonne-energie. Ook daken van monumenten en panden binnen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Hoewel vorig jaar al de eerste daken met zonnepannen zijn gelegd, wordt de gepatenteerde uitvinding vrijdag 7 oktober officieel gepresenteerd in Rheden. Daar bestaat het nieuwe dak van de beeldbepalende Priesnitzhoeve uit 1870, vallend in het rijksbeschermde dorpsgezicht, nu geheel uit zonnepannen. Voorzitter drs. Maxime Verhagen van Bouwend Nederland verricht de officiƫle handeling. Die dag wordt naast de bestaande zwarte- ook de eerste rode zonnedakpan met rode zonnecel gepresenteerd.

De zonnecellen in de dakpannen zijn bijna onzichtbaar, waardoor het esthetisch karakter van panden niet wordt aangetast. Vaak kunnen eigenaren op monumenten of beeldbepalende panden geen zonnepanelen installeren, omdat dit door welstands- en monumentencommissies verboden wordt. De zonnedakpan is door verschillende commissies wel goedgekeurd, onder meer in Groningen, Rheden, Montfoort, Haarlem en Woerden. ZEP verwacht dat de pan overal in Nederland wordt toegestaan.

Daarnaast zijn zonnedakpannen een oplossing wanneer er door schoorstenen, dakkapellen en dakramen te weinig ruimte is voor zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat ze in acht van de tien keer meer elektriciteit kunnen produceren dan panelen. ,,Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4500 kilowatt stroom per jaar. Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt,"" rekent Joost de Graaf van ZEP voor.

Behalve in Nederland gaat ZEP ook zonnepannen in het buitenland leveren, zowel voor zwarte als rode daken. ,,Wij hebben er patent op en zijn de enige in de wereld die deze zonnedakpannen mogen leveren,"" stelt De Graaf. 

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren