Zoeken

Zonnepanelen en overstappen van energieleverancier: waar moet je op letten?

Ook als je zonnepanelen op het dak hebt liggen, kan het lonen om regelmatig energieprijzen te vergelijken. In dit artikel leggen wij uit waar je op moet letten als je van plan bent om over te stappen naar een andere energieleverancier als je zonnepanelen hebt.

Salderen en terugleververgoeding

Minister Wiebes heeft begin dit jaar laten weten dat je nog tot 2021 gebruik kunt maken van de terugleververgoeding. Wat houdt deze terugleververgoeding precies in? Met jouw zonnepanelen wek je zelf energie op voor eigen gebruik. Je wekt ook stroom op als je op dat moment geen stroom verbruikt. Je levert deze teveel opgewekte stroom dan terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar wordt de door jouw afgenomen stroom verrekend met de stroom die je hebt teruggeleverd. Deze verrekening heet salderen. Wek je jaarlijks meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding van jouw energieleverancier over de teruggeleverde kWh's.

Vergelijken en indicatie van het voorschot

Ook als je zonnepanelen hebt, dan kun je energieleveranciers vergelijken om uit te zoeken welke leverancier het voordeligste is met betrekking tot de terugleververgoeding. Vul bij voorkeur het bedrag in dat overblijft na het salderen. Dat houdt dus in dat je de hoeveelheid stroom die je verwacht op te wekken aftrekt van jouw totale stroomverbruik. Op deze manier zie je meteen welke energieleverancier voor jou het voordeligst is. Als je niet weet hoeveel kWh stroom je opwekt, dan hoef je alleen het aantal zonnepanelen in te vullen. Er wordt dan een schatting gemaakt. Het voorschotbedrag wordt bepaald aan de hand van het verbruik van de afgelopen drie jaar.

Het moment van overstappen

Het moment van overstappen is erg belangrijk, dus denk hier goed over na. In de zomer wek je waarschijnlijk meer stroom op dan dat je daadwerkelijk verbruikt. Als je in deze periode een jaarrekening krijgt, dan is het niet slim om over te stappen. Dat komt omdat je voor de teruggeleverde stroom een hele lage vergoeding krijgt. Voor de stroom die je van de energieleverancier afneemt, betaal je vaak het driedubbele. Je kunt het beste overstappen op het moment dat je verbruik en opwekking nagenoeg gelijk is. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de saldeerregeling.

Zonnepanelen kopen

Als je van plan bent van plan om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het natuurlijk wel fijn om te weten of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Om te bepalen op het dak van jouw woning geschikt is, wordt er vooral gekeken naar ligging van het dak (het zuiden heeft de voorkeur) en de hoeveelheid schaduw die op jouw dak valt. Op Zonatlas kun je controleren of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Als dat niet het geval is, kun je je aanmelden voor een Postcoderoos regeling. Dat houdt in dat je met meerdere mensen zonne-energie opwekt, zonder dat de zonnepanelen op jouw eigen dak liggen.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren