Zonnepanelen voor VvE: wat zijn de mogelijkheden?
Zonnepanelen zijn niet alleen weggelegd voor eigenaren van een rijtjeshuis of een vrijstaande woning. Juist de daken van Verenigingen van Eigenaren (VvE) zijn door de schaalvoordelen uitermate geschikt voor zonnepanelen. Daarom is het juist interessant voor eigenaren binnen een VvE om te investeren in zonnepanelen. Wat zijn de mogelijkheden?
Zonne-energie voor de gemeenschappelijke ruimten
In een appartementencomplex zijn er ook gemeenschappelijke ruimten en installaties waarvan alle leden gebruik maken of profiteren. Denk hierbij aan de lift en de verlichting in het trappenhuis. De stroom die hiervoor gebruik wordt, kan worden opgewekt met zonnepanelen. Dit houdt in dat de zonnepanelen en de omvormer rechtstreeks worden aangesloten op de meterkast van het appartementencomplex. Een individuele bewoner van het complex zal hier weinig van merken. De VvE-bijdrage zal uiteindelijk wel lager worden, omdat de kosten voor de gemeenschappelijke stroom in de loop van de tijd lager worden. Soms is het ook mogelijk dat de woningeigenaren ook persoonlijk gebruik mogen maken van de zonnepanelen op het gebouw.
Zonnepanelen die stroom leveren aan individuele eigenaren
De tweede optie is dat de zonnepanelen de stroom leveren aan individuele eigenaren binnen een VvE. Op deze manier kan de eigenaar de opgewekte stroom met het eigen verbruik verrekenen. Dit plan moet eerst worden voorgelegd aan de VvE. Als de VvE het plan goedkeurt dan moeten de eigenaren de zonnepanelen zelf aanschaffen. Dit moet technisch wel realiseerbaar zijn. Zo moet er een kabel kunnen worden gelegd naar de meterkast van de betreffende eigenaar. Daarnaast moet er een omvormer worden aangesloten op de gezamenlijke meterkast. Soms kan de omvormer ook in het appartement van de bewoner worden geplaatst, maar meestal is dat niet mogelijk omdat het apparaat behoorlijk wat ruimte in beslag neemt. Hoogstwaarschijnlijk zijn er meerdere eigenaren binnen het complex die interesse in zonnepanelen hebben. Dan is het eventueel ook mogelijk om een energiecoƶperatie op te richten. Zij moeten dan toestemming van de VvE krijgen om het dak te gebruiken. Om dit plan te kunnen realiseren, moet de helft van de eigenaren + 1 voor het plan stemmen.
Zonnepanelen via de Postcoderoos regeling
Tot slot is het ook mogelijk om via een postcoderoos-regeling de zonnestroom te verdelen binnen een complex van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Op deze manier kunnen alle leden van de VvE profiteren van een gezamenlijke investering in zonne-energie. De postcoderoos-regeling is slechts een administratieve verrekening op de energierekening. Daarom hoeft de stroom niet daadwerkelijk verdeeld en geleverd te worden aan de individuele appartementen. De VvE levert bij deze regeling haar geproduceerde stroom direct aan het energienet. De stroom wordt vervolgens verkocht aan een energieleverancier naar keuze. Voor deze stroom krijgt de VvE een vergoeding. De eigenaren kunnen energie vergelijken om er achter te komen welke energieleverancier de hoogste vergoeding biedt. Daarnaast krijgen alle individuele leden van de VvE via een jaarlijkse administratieve verrekening een aantrekkelijke korting op de energiebelasting.