Zoeken

Zonnepanelen zelf plaatsen op je dak, zo doe je het!

Je energie vergelijken na Kassa uitzending is hoe dan ook een slimme zet. Door gebruik te maken van een energievergelijker zou het namelijk zomaar kunnen dat je geld kunt besparen op je energierekening. Dit doe je natuurlijk door over te stappen naar een andere energieleverancier. Toch is dit niet de enige optie om geld te besparen op je energieverbruik. Je kunt dit namelijk ook doen door zonnepanelen te laten plaatsen op je dak. Wil je nog meer geld besparen? Kies er dan voor om de zonnepanelen zelf te plaatsen. Dit kan zomaar iets van 800 euro schelen. Natuurlijk zou het niet vreemd zijn als je alsnog de keuze maakt om een installateur in te huren. Het plaatsen van zonnepanelen is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Zo moet je wel degelijk een handige klusser zijn, terwijl je ook zeker geen last moet hebben van hoogtevrees. Daarnaast kan het ook nog wel eens een probleem zijn om de installatie aan te sluiten op de meterkast. Wil je deze klus alsnog zelf doen? Dat kan met behulp van de onderstaande tips.

Zo plaats je de zonnepanelen zelf

Voor het plaatsen van de zonnepanelen moet je een stappenplan strikt volgen. Hierbij moet je eerst de plaats van de zonnepanelen, bekabeling, dakdoorvoer en het bevestigingsmateriaal bepalen. Vervolgens kun je het bevestigingsmateriaal plaatsen. Ook de strings van de zonnepanelen moet je bepalen, waarna je de dakdoorvoer kunt plaatsen. Leg nu de DC kabels neer, wat de kabels van de zonnepanelen naar de omvormer zijn. Je kunt vervolgens alle stekkers bevestigen aan de DC kabels. Hierna plaats je de zonnepanelen terwijl je de DC kabels van de panelen doorlust, waarbij je eventueel verlengkabels kunt gebruiken. Op de meterkast kun je daarna een aardlekautomaat plaatsen. Sluit nu de AC kabel van de omvormer aan op de meterkast, waarna je de DC kabels aan de omvormer klikt. Deze stappen moet je nemen als je zelf zonnepanelen op je dak wilt plaatsen. Voor een plat dak en een schuin dak zijn er wel een paar verschillen, de uitleg hierover kun je hieronder lezen.

Plat dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is gemakkelijker dan op een schuin dak. Toch moet je alsnog rekening houden met het feit dat het dak glad kan zijn. Ook zou je een schok kunnen krijgen als je de zonnepanelen aanraakt, zelfs als ze nog niet zijn aangesloten. Bij het zelf plaatsen van de panelen op een plat dak zal de voorbereiding het moeilijkst zijn. Zo zul je hierbij moeten betalen of je de zonnepanelen horizontaal of toch verticaal gaat plaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om ze in een oost-west opstelling te plaatsen of de panelen toch te richten op het zuiden. Je zou er tevens voor kunnen kiezen om ze netjes met de daklijnen mee te monteren op het dak.

Schuin dak

Het werken op een schuin dak zal wat extra risico’s met zich meebrengen. Dit komt onder meer doordat de zonnepanelen best zwaar zijn, ze wegen namelijk 25 kilo. Op een dak is dit extra lastig, want je moet jezelf op hetzelfde moment ook in evenwicht houden. Het is dus zeker verstandig om te kiezen voor een valbeveiliging. Bij voorkeur plaats je ook een stijger tot de dakrand om het werken op hoogte nog iets veiliger en eenvoudiger te maken. De uitlijning zal een lastig deel zijn bij het plaatsen van de zonnepanelen. Dit komt doordat veel daken niet helemaal waterpas zijn. Je zult dan dus moeten kiezen hoe je de panelen wilt uitlijnen, wat nog best een lastige keuze kan zijn.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren