Zoeken

Roofs 2003-01-03 RI&E-renovatie dak

Rotterdam 6 mei 2005.

Vandaag, vijfendertig jaar nadat Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup won, vond in Rotterdam het tweede congres van de VeDaGeR, Vereniging van Dakdekkers Gespecialiseerd in Renovatiewerken plaats. Tijdens het symposium heeft professor A. Dirkxs van de Universiteit Leuven, en partner in het Belgisch Opleidingsinstituut voor het Doorrekenen van aanneemsommen,(BOD) een dringend pleidooi gehouden om de huidige prijsstelling voor renovatiedakwerken in Nederland met ten minste 200% te verhogen.

Prof. Dirkxs presenteerde een uitgebreide RI&E van renovatie daken. Ditmaal niet het al bekende en uitgekauwde veiligheidsplan voor uitvoerenden, maar een innovatieve risico-kosten-baten analyse voor de dakaannemer. Mede door de niet mis te verstane stelling, een minimale prijsverhoging met 200%, hingen de aanwezige directies van dakdekkerbedrijven aan de lippen van de voorman van de BOD. De RI&E-analyse wierp een geheel nieuw licht op het risico dat dakaannemers nemen bij het uitvoeren van renovatiewerken. De wens om de KLANT TE HELPEN en het gebrek aan risicospreiding die hiermee gepaard gaat was voor veel deelnemers wel bekend, maar was in Nederland nog nooit zo helder geformuleerd.

De gemiddelde renovatiespecialist zet per werk nog geen ¤100,-/m2 om. Om dit bedrag te kunnen produceren is het uitvoerend personeel van de dakaannemer voor 90% werkzaam op daken van particulieren, bedrijven en instellingen welke in gebruikte staat zijn. Dit, terwijl de onderdakse waarde tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden ligt tussen de ¤ 250 en ¤10.000 per m2 vloeroppervlak.

De kans op schades, met name lekkages tijdens of direct na het renoveren van een dak zijn niet in percentages aan te duiden. Maar, gezien de aard van de werkzaamheden en de gemiddelde staat van een dak voor aanvang van de renovatie, is dit aanzienlijk. Dit alles, mede gerelateerd aan het feit dat verschillende inboedel- en opstalpolissen van verzekeraars een schadeclaim bij werkzaamheden uitgevoerd op het dak direct afwijzen en de mogelijke hoogte van een schadeclaim, maakt het risico voor de dakdekker, volgens prof. Dirkxs, onevenredig hoog. Daarbij komt nog eens het feit dat de AVB-verzekeraars in Nederland niet in de rij staan om dakdekkers te verzekeren en derhalve blijken de premies voor de individuele dakdekker erg hoog te zijn.

Het BOD stelt dan ook, dat voor een goede bedrijfsvoering het noodzakelijk is dat er een evenredige vorm van risicospreiding komt. De klant dient zich van bewust te worden gemaakt dat HIJ WORDT GEHOLPEN door de dakdekker. Soms is daarvoor de prijs het bewijs. De klant wordt niet geholpen met een bedrijf dat alleen komt als het 100% zeker is dat het geen risico loopt. Of met een bedrijf dat niet meer kan komen, omdat het na een poging tot het helpen van de vorige klant onverzekerd is en niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Maar ook het Belgisch opleidingsinstituut voor het Doorrekenen van aanneemsommen weet dat een klant niet geholpen is met een 200% verhoging van de kostprijs. Verder zou het Nma ook haar vraagtekens hebben bij zo'n branchebreed gedragen prijsverhoging. Vandaar dat door prof. Dirkxs ook een alternatief op tafel werd gelegd.

Hij stelde het congres voor, een onderzoek te laten verrichten naar de haalbaarheid van een verzekeringsvorm met een vast percentage van de aanneemsom. Dit percentage, gedacht kan worden aan 5%, zou boven op de aanneemsom moeten komen en op de dag van aanvang van de werkzaamheden telefonisch door de opdrachtgever moeten worden overgemaakt. Op deze wijze weet ook de opdrachtgever zeker dat zijn werk verzekerd wordt uitgevoerd. Het moet dan wel zo zijn dat, hoewel de principaal de premie betaalt, de dakdekker het eigen risico draagt. Hoe veel dit zou zijn en hoe e.e.a. zou moeten worden vorm gegeven zou het nader onderzoek uit moeten wijzen. Maar tot die tijd blijft het BOD van mening dat de prijzen ten opzichte van de genomen risico's in Nederland veel te laag zijn en wel eens in het nadeel van de dakdekkers zou kunnen uitdraaien.

Toen schrok ik wakker.
Had ik gedroomd of was dit nou wat ze visie noemen?
Dat zal wel niet, het zal wel wishful thinking zijn geweest.

Theo Wiekeraad.