Zoeken

Roofs 2022-12-94 Nieuwslijn

Agenda

6 – 10 februari 2023, Bouwbeurs
Het evenement voor vakprofessionals uit de bouwsector met honderden stands, kennissessies, kennistheaters en het gezelligste en grootste bouwcafé van Nederland. Jaarbeurs Utrecht, 9.30 – 17.30 uur. www.bouwbeurslive.nl

24 maart 2023, Feestavond Dak van het Jaar 2022
Jaarlijks hoogtepunt voor de dakenbranche met diner, optredens en de bekendmaking van de Daken van het Jaar 2022. Evenementencentrum Hart van Holland, Nijkerk, vanaf 17.30 uur. www.dakvanhetjaar.nl.

17 april 2023, Sunday
Nederlandse grootste congres over zonne-energie, met inmiddels vier nationale consortia samen: Zon op water, Zon op infra, Zon in landschap en de jongste telg: Zon op gebouw. Voor informatie en deelname: www.zonopgebouw.nl.

Samenwerking Stichting Veilig Dak Nederland en DIAC

Veilige daken, veilig kunnen werken op daken, het is nog steeds allesbehalve vanzelfsprekend. Terwijl er steeds meer activiteiten op het dak plaatsvinden. Met als gevolg meer dakbezoekers. Dit is de verantwoordelijkheid van gebouweigenaren, werkgevers en dakbezoekers. Werken op hoogte vraagt dan ook continu om optimale begeleiding en advies. Precies om deze reden gaan DIAC en kennisplatform Stichting Veilig Dak Nederland de samenwerking aan. Samen willen ze professionele partijen onafhankelijke antwoorden bieden op vragen als: waar moet een veilige werk­omgeving aan voldoen? Welke risico’s nemen we waar op het dak en bij de toegang? Welke stappen zijn er te nemen om de werkomgeving veilig te maken en te houden? In de volgende editie Roofs meer over deze samenwerking.

Vierde filiaal Brouwers Zink & Dak

Brouwers Zink & Dak heeft op 18 november haar deuren geopend aan de Kerkenbos 10119 in Nijmegen. Daarmee opent Brouwers Zink & Dak in 5 jaar tijd na Gouda, Maastricht en Eindhoven een vierde filiaal in Nederland. In elk filiaal kunnen zink en plastisol op maat gezet worden, terwijl ook het platte dak assortiment verder is gegroeid met kwaliteitsproducten.

4e Dakcursus Platte Daken 2022

Op 2 november 2022 hebben 17 deelnemers de Dakcursus Platte Daken succesvol afgerond en het diploma hiervoor in ontvangst genomen. Na zes intensieve cursusdagen, waarin alle facetten van platte daken aan bod komen, kunnen de deelnemers met recht trots op zijn. De cursus is door de deelnemers met een ruime 8 gewaardeerd. De bijzondere sculptuur van De Dakconnaisseur, voor de deelnemer met de hoogste score, is overhandigd aan Gijs Vis van Westdak BV. Eervolle vermeldingen waren er voor Marie Lievrouw van Unilin Insulation en Rene Penners van Kimmendae Nederland BV. De eerstvolgende Dakcursus Platte Daken start op 18 januari 2023. De cursus is vooral bedoeld voor nieuwe instromers en doorstromers in de dakbedekkingsbranche en voor medewerkers van corporaties, gemeenten en aannemers die in relatief korte tijd veel kennis willen vergaren over alle facetten van het platte dak. Informatie: www.bdaopleidingen.eu of 085 487 1910.

Interactieve kaarten voor benutten daklandschap

Er is van alles mogelijk op het dakoppervlak. De kunst is om alle mogelijke functionaliteiten optimaal in te zetten, passend bij de uitdagingen van een gebied en de constructie van een pand. Om hier inzicht in te krijgen, werkt Rooftop Revolution in samenwerking met het datatechno­logiebedrijf Matrixian Group aan Duurzame Daken Kansenkaarten. Dit zijn interactieve kaarten die op gebiedsniveau per dak laten zien welke duurzame invulling het meest haalbaar, rendabel en voordelig is. Op dit moment maakt Rooftop Revolution deze kaarten in opdracht van gemeentes en vastgoedpartijen. Ze brengen voor hen de groene mogelijkheden op de daken in beeld en de impact die dit heeft voor de energietransitie en klimaatopgaven. Aan de hand van indicatoren als bouwjaar, dakoppervlakte en platheid van het dak, omgevingsindicatoren en gebiedsanalyses geeft de visualisatie in één oogopslag duidelijkheid over de kansen en belemmeringen bij het benutten van het daklandschap.

Steigertraining voor leerlingen Nuborgh College

Leerlingen van klas 3 en 4 van Nuborgh College Oostenlicht in Elburg kunnen sinds kort in de praktijk oefenen met het veilig opbouwen én afbouwen van een aluminum rolsteiger. Een enthousiaste vader – werkzaam bij Yelloo in Hattemerbroek – zag het belang om de leerlingen met het BWI-profiel (Bouw Wonen Interieur) kennis te laten maken met steigers. De firma Yelloo verhuurt steigers en steigermateriaal, personen-goederenliften en hangbruginstallaties. Voor deze informatieve en praktijkgerichte kennismaking schenken Yelloo en Altrex, producent van klimmaterieel, een aluminium rolsteiger aan de school. De leerlingen leren op deze manier in de praktijk hoe je veilig een steiger op- en afbouwt. Veiligheid staat namelijk atijd voorop – zeker bij werken op hoogte. De circa 60 leerlingen krijgen jaarlijks een meeloopdag bij zowel Altrex als Yelloo om kennis te maken met het bedrijfsleven.

Monolight wint Archiproducts Design Award 2022

VELUX Commercial meldt trots dat Monolight de Archiproducts Design Award 2022 heeft gewonnen in de categorie Building Shell. Uit een longlist is de Monolight bekroond door de jury op basis van parameters als innovatie, esthetiek, functionaliteit en kwaliteit. Monolight is een weerbestendig daklicht dat veel daglicht doorlaat via het dak. De speciale constructie van het glazen opzetstuk maxi­maliseert de instroom van daglicht zonder dat een frame van binnenuit zichtbaar is. De geprefabriceerde bovenunit en ingebouwde houten opstand maken een snelle installatie in zowel hellende als platte daken mogelijk. Monolight combineert een binnen- en buiten­esthetiek met een uitstekend thermisch comfort. De flexibele oplossing is ontworpen om maximaal daglicht te leveren en kan op maat ­gemaakt worden besteld voor elk nieuwbouw- of renovatieproject.