Zoeken

Roofs 2008-10-46 Nieuwslijn

Groene daken scheppen hoge verwachtingen
Groene daken worden verondersteld de oplossing te zijn voor veel binnenstedelijke milieu-issues, zoals wateroverlast en luchtvervuiling. Het blijkt echter dat de partijen uit de bouw eerder de voordelen voor het pand zelf benoemen (koeling van het gebouw (66%) en energiebesparing (59%)) in plaats van oplossingen voor de totale omgeving (lucht zuiveren (43%) en waterberging (40%)). Dit blijkt uit eigen onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 445 respondenten uit de belangrijkste marktpartijen uit de bouw.

Praktijkrichtlijn brandveiligheid weer beschikbaar
NEN heeft de herziene NPR 6091 Weerstand tegen brandoverslag (wbdbo) voor commentaar gepubliceerd. De veelgebruikte NPR 6091 uit 1995 met tabellen wordt vervangen door een computerprogramma voor eenvoudige gevallen. De theorie en het computerprogramma worden uitgelegd in de bijbehorende documentatie.

Doordat de bepalingsmethode in NEN 6068 Bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten is herzien, is het niet meer mogelijk om de weerstand tegen brandoverslag met simpele tabellen te bepalen. De vuistregels die vroeger gebruikt konden worden, gelden ook niet meer. De hoogte van borstweringen en de noodzaak voor brandwerend glas kan nu alleen worden bepaald met een berekening. Met NPR 6091 kan de weerstand tegen brandoverslag worden bepaald voor het grootste deel van de gebouwen.

Het computerprogramma is vanaf 1 januari 2009 te downloaden op www.nen.nl en kan tot 1 juli 2009 gebruikt worden. Na 1 juli 2009 is het programma niet meer te gebruiken.

Commentaar op NPR 6091, het computerprogramma en de bijbehorende documentatie, kan voor 15 december 2008 worden ingediend bij NEN-Bouw, Gisela van Blokland, bouw@nen.nl.

Organisatiewijzigingen Esha Group
Als onderdeel van een bredere productportfolio ontwikkeling heeft Icopal Group besloten zijn activiteiten in Nederland uit te breiden. Een nieuwe Icopal Benelux organisatie zal worden opgericht, bestaande uit Esha Group, Icopal België, Van Besouw Kunststoffen en Decra.

Als onderdeel van deze ontwikkeling zal de heer Ole Rosgaard, momenteel CEO van Icopal Denemarken a/s, de nieuwe CEO van deze organisatie worden, terwijl Peter van Dommele, CEO Esha Group, het management van Esha Group overdraagt aan Ole Rosgaard.

Van Dommele zal de groep eind 2008 verlaten, doch zowel de belangrijke ontwikkelingen rondom E.R.O.P. voortzetten alsmede de nieuwe Benelux organisatie gaan adviseren als consultant.

AGENDA

11 november 2008: Gebruikersdag Gilde Software. Gilde Software te Zevenaar.

18 november 2008: Visiebijeenkomst SBR over nieuwe verplichte eisen voor brandveilige daken (NEN 6050). De Kuip Rotterdam. Info: www.sbr.nl.

19 november 2008: BBN-congres ‘Hoe garandeert u brandveiligheid?’. ’t Hof van Wageningen te Wageningen. Info: www.bbn.nu.

20 november 2008: SBR-bijeenkomst ‘Onderhoud is teamwork’. Groot Kievitsdal Baarn. Info: www.sbr.nl.

14-16 januari 2009: Gebouw en Facilitair. Brabanthallen te ’s Hertogenbosch.
Info: www.vakbeursgebouw.nl

9-14 februari 2009: Internationale Bouwbeurs 2009. Jaarbeurs Utrecht. Info: www.bouwbeurs.nl

Aabo introduceert Unifol Mini Mineral
Aabo Trading heeft aan haar programma Unifol POCB dakfolies een nieuwe dakbaan toegevoegd: Aabo Unifol POCB met Mini Mineral. Deze dakbaan heeft de kenmerkende verwerkingseigenschappen van de regular Unifol POCB+, maar is aan de bovenzijde voorzien van een zeer fijn, antracietkleurig mineraal.

POCB dakfolies nemen sterk in populariteit toe, o.a. dankzij de vuurvrije verwerking met een Leister Bitumat föhnlasautomaat of een Leister Electron handföhn. POCB’s zoals de Unifol  zijn voor bitumendakdekkers gemakkelijker qua overstap naar kunststof dan andere soorten kunststof dakfolies. De temperatuur van het lasapparaat is minder kritisch en de zichtbare verplichte  bitumenrups die uit de overlap komt is een goede indicatie van een hoogwaardige overlapverbinding. Ook in de details komt de verwerking van POCB veel meer met bitumen overeen (geen apart randassortiment).

Een groot nadeel van de huidige POCB dakbanen volgens Aabo Trading is het uiterlijk. Veel POCB dakbanen hebben een tex-pe bovenzijde die ongeacht het merk al vrij snel in lelijke pluizen loskomt. Technisch geen bezwaar, maar op zichtdaken is deze lelijke verharingseigenschap niet bepaald wenselijk. Ook reageren opdrachtgevers van alle merken POCB steeds teleurgesteld over het uiterlijk van hun nieuwe POCB dak. Hieraan is nu met het verschijnen van de zwarte Mini Mineral versie van de Unifol definitief verandering in gekomen. Fraaie zwarte MINI-mineral POCB daken met sterke overlappen, is het resultaat.

De Unifol Mini Mineral dakbaan heeft een afmeting van 10 x 1,08 meter en is vanaf verschillende locaties uit voorraad leverbaar.  De dakbanen kunnen in éénlaagse mechanisch door de overlap bevestigde systemen worden bevestigd; de overlappen worden met hete lucht gelast.

PERSONALIA
BGA-Nederland
Bij de vakgroep dakdekken hellende daken is Sri Sutino aangesteld als klantmanager bij BGA-Nederland. Sutino heeft na haar studie bij een softwarebedrijf ervaring opgedaan in de commerciële marketing. In haar nieuwe functie is zij verantwoordelijk voor het relatiebeheer in de dakenbranche met betrekking tot de opleidingen en cursussen die BGA-Nederland verzorgt.

Nebiprofa
Vanaf 1 juni is Frederike van Ballegooij als project manager in dienst getreden bij Nebiprofa. Zij is in deze functie verantwoordelijk voor het bezoeken van voorschrijvende instanties en het opvolgen van bestekteksten. Hierin heeft zij ruime ervaring opgedaan bij haar vorige werkgever Kubus Architectural Solutions.

Vanaf 15 september is Friso Koorn het team van Nebiprofa komen versterken als account manager voor de handel in Noord-Nederland. Bij zijn vorige werkgever heeft Koorn veel ervaring opgedaan m.b.t. dakbedekking en bouwmaterialen.

Vanaf 1 juli is Harold Koolhout als business manager distributie werkzaam voor Bitasco en Braber Den Haag. Koolhout is zeker geen onbekende in de dakenwereld en heeft bij zijn vorige werkgever ruimschoots ervaring opgedaan in de dakenbranche.

Vihamij activeert buitendienst
Vihamij, de groothandel voor bouw, installatie en onderhoud, heeft haar organisatie met directe ingang uitgebreid met een hoofd buitendienst. Onder leiding van Mark Gouda zal de buitendienst van de groothandel de klanten gaan bezoeken.

Vihamij activeert een buitendienst om de kracht van het bedrijf verder uit te dragen. Door een stringent acquisitiebeleid wil het bedrijf haar goede marktpositie verder uitbreiden. De buitendienst zal zich in eerste instantie bezig gaan houden met een strakker relatiebeheer waarbij vervolgens de verschillende productgroepen gespecialiseerd onder de aandacht van de markt worden gebracht.

Met deze uitbreiding biedt Vihamij de mogelijkheid aan klanten om haar mogelijkheden als full-service groothandel (nog meer) te ervaren.

Verhuis­bericht
Per 27 oktober 2008 is Kelders Dakmaterialen Rijkswijk verhuisd naar een verbeterde en grotere accommodatie, alwaar men een uitgebreider assortiment kan aanbieden. Het nieuwe adres is:
Kelders Dakmaterialen BV
Limpergstraat 8
2288 AD Rijswijk
Tel:  070 – 390 69 51
Fax: 070 – 319 10 28

Houtbewerkingrobot De Groot Vroomshoop
De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies BV heeft een voor Nederland unieke houtbewerkingrobot in gebruik genomen: de Uniteam Ultra. Met deze machine kan efficiënter en sneller geproduceerd worden waarbij de kwaliteit van het eindproduct tegelijkertijd toeneemt. Tevens kunnen complexe bewerkingen worden uitgevoerd die op een traditionele handmatige manier moeilijk of niet uit te voeren zijn. De Groot Vroomshoop onderscheidt zich als toonaangevende producent van (gelamineerde) houtconstructies in het bedenken en uitvoeren van bijzondere houtconstructies en deze machine vergroot de mogelijkheden daartoe.
De machine draagt bovendien bij aan veilig en gezond werken; een belangrijk aandachtspunt in dit bedrijf voor industriële bouw en bouwtoelevering.